Tuesday, May 15, 2012

Black and White 3


Bab 3

Nina melangkah perlahan ke dalam kawasan rumah agam yang bercat putih bersih. Ranjit, penjaga keselamatan mempersilakan dia masuk sebaik Nina memberitahu kedudukannya. Untuk tiba ke sana tidaklah mengambil masa yang lama dari rumahnya kerana rumah agam itu hanya terletak di kawasan perumahan elit di atas bukit. Malah dari rumahnya pun, Nina boleh melihat rumah itu tersergam indah di antara rumah-rumah agam dan banglo-banglo yang terletak berhampiran. Dia hanya perlu menaiki satu bas dan berjalan kaki selama 10 minit untuk sampai ke sana.
                Jam baru menunjukkan 7.45 pagi ketika dia disuruh ke kawasan belakang oleh seorang pemandu yang berseragam hitam putih. Hari ini, Nina melihat tambahan tiga buah kereta di garaj. Jadi jumlah keseluruhannya enam buah kereta! Nina sempat melopong kekaguman, namun cepat-cepat dia menutup mulutnya. Nina mengatur langkahnya kea rah yang ditunjukkan oleh lelaki berusia 40-an tadi. Setibanya di belakang, seorang wanita gempal yang memperkenalkan dirinya sebagai Mak Nah, menjemputnya duduk di set meja dan kerusi taman menghadap kawasan lapang yang luas dan berumput hijau.
                “Selamat pagi, Nyonya Maria,” Nina berdiri penuh hormat setelah beberapa minit menunggu. Hari ini wanita itu mengenakan blous labuh warna ungu dan seluar slack putih. Rambutnya seperti semalam disanggul kemas. Mukanya bercahaya dengan senyuman.
                “Selamat pagi, Nina. Senang bisa melihat kamu pagi ini. Rasanya kamu bisa menandatangani kontrak sekarang,” tutur Nyonya Maria dengan pelat Indonesia .
                “Ya. Boleh,” Nina memberikan senyuman ikhlas.
                Nyonya Maria membuka sampul surat berwarna coklat dan mengeluarkan dua keping kertas A4 putih yang mengandungi ayat-ayat yang bercetak kemas.
                “Silakan, baca dulu isi kandungan kontraknya. Kamu simpan satu salinan, ya,”
                Nina menerima huluran kertas itu kemudian mula membacanya dengan teliti. Isi kandungan kontrak itu tidak membebankan, malah cukup rasional. Cuma yang menjadi penegasan ialah syarat bekerja sekurang-kurangnya selama tiga bulan baru boleh meletak jawatan. Sekiranya gagal berbuat demikian, harus membayar gaji selama tiga bulan. Nina agak ragu-ragu ketika membacanya tetapi kembali yakin apabila membaca syarat seterusnya yang mengatakan bahawa setiap kerja lebih masa akan dibayar gaji RM 8 untuk setiap jam. Lagipun waktu kerjanya hanya bermula pada jam 8 pagi dan berakhir pada jam 6 petang. Tiada yang merugikan. Syarat-syarat lain melibatkan hal-hal hukum sivil seperti hal-hal kecurian dan pecah amanah. Secara keseluruhannya, tiada hal yang akan merugikan Nina selagi dia benar-benar ikhlas dan tulus bekerja di rumah itu. Tanpa berfikir panjang, dia mengambil pen dan menandatangani kontrak itu. Semuanya selesai. Mulai hari ini, dia merupakan pembantu rumah Nyonya Maria yang sah. Dia tersenyum bangga ketika menghulurkan semula kertas kontrak kepada wanita itu.
                “Semuanya sudah selesai. Kamu bekerja dari jam 8 hingga 6 petang. Kalau hujung minggu kamu kerja setengah hari saja. Sekiranya saya memerlukan kamu bekerja malam, saya akan membayar gaji overtime kamu. Yang selanjutnya akan dijelaskan oleh Mak Nah nanti. Kamu tanyakan saja semuanya pada Mak Nah, ya. Saya harus buru-buru pergi. Soalnya saya ada janji ketemuan sama klien,” Nyonya Maria kelihatan tergesa-gesa mengemas kertas kontrak dan beg tangannya.
                “Baik, Nyonya. Selamat jalan,” Nina berperilaku penuh hormat.
                “Kerja baik-baik ya. Saya jalan dulu,”
                Bayangan wanita itu menghilang di dalam rumah. Sebentar kemudian Nina terdengar deruan enjin meninggalkan garaj. Satu, dua dan tiga. Deruan enjin yang ketiga begitu menarik minatnya. Pasti milik Skyline merah itu, Nina membayangkan.
                “Cik, mari masuk,” suara Mak Nah mengegarkan angan-angan Nina. Dia segera berpaling dan memberikan senyuman. Langkah diatur satu persatu memasuki rumah agam itu.
                “Mak Nah panggil saja saya Nina,”
                Mak Nah sebagai pembantu kanan yang juga merangkap sebagai tukang masak di rumah itu menjelaskan semua kerja yang perlu dilakukan oleh Nina setiap hari mulai hari ini. Pertama sekali, Nina perlu membuka semua langsir dan tirai di seluruh rumah. Kedua, Nina kena mengemas seluruh ruangan di tingkat bawah. Ini melibatkan kerja mengelap dan menggosok perabot, menyapu dan mengemop lantai, menvakum permaidani, membersihkan tingkap kaca dan semua perhiasan serta mengganti langsir setiap dua minggu. Ketiga, mengemas dan membersihkan bahagian tingkat atas termasuklah bilik tidur semua penghuni rumah agam ini. Set katil perlu diganti setiap seminggu sekali atau berdasarkan permintaan tuan rumah. Keempat, Nina juga bertanggungjawab mencuci, mengering, menggosok, melipat dan menyimpan pakaian-pakaian setiap penghuni. Pokoknya, dia perlu menjaga setiap aspek kebersihan dan keceriaan rumah agam itu.
                Nina merasakan lututnya longgar ketika Mak Nah memulakan sesi orentasi dengan membawanya melihat-melihat keadaan di dalam rumah itu. Tangga tinggi dan besar terletak di bahagian depan menghadap ruang tamu. Sebuah Grandpiano berwarna hitam metallic menghiasi ruang tengah berhampiran dengan tangga. Nina sempat melopong. Ingin saja dia memainkan piano itu, walaupun sebenarnya pengetahuannya tentang muzik tidaklah seberapa.  
Nina melupakan seketika tantang piano itu dan kembali memikirkan beban kerjanya yang akan bermula hari ini.  Dia melihat dua set sofa di bahagian depan yang memerlukan tenaganya untuk dikemas dan didandan setiap hari. Belum termasuk perhiasan-perhiasan di dalam ruang tamu. Lukisan-lukisan bernilai tinggi dan potret-potret keluarga bergantung di dinding. Silingnya yang menempatkan lampu-lampu dan chandelier indah pula begitu tinggi. Di luar sebelah kiri rumah pula terdapat sebuah kolam renang bersaiz sederhana yang membiru. Pasu-pasu disusun kemas menghiasi kawasan luar. Satu set kerusi dan meja besi bercat putih diletak berhampiran kolam. Dua set kerusi malas terletak menghadap kolam renang. Cantik memang cantik, tapi aniayalah orang yang mengatur semuanya itu.
                Mak Nah membawa Nina ke tingkat atas. Rumah agam itu bertingkat satu itu bukan kepalang besarnya. Nina tertanya-tanya juga buat apalah tuan rumah ini membuat rumah yang sebegini besar. Padahal dalam perkiraan Nina tak sampai 10 orang pun yang tinggal di dalamnya. Bahkan sekarang pun rumah itu kosong. Hanya tinggal dia dan Mak Nah saja di dalam rumah sementara Ranjit berjaga di luar.
                “Satu lagi yang Mak Nah nak beritahu. Kalau hujung minggu jangan masuk bilik Tuan Adrian dan Tuan Mikhail sebelum mereka bangun. Mereka pantang diganggu tidur. Kalau boleh jangan buat masalah dengan Tuan Adrian. Dia tu cerewet sikit. Nanti Nina juga yang susah nanti,” pesan Mak Nah.
                Nina mengangguk bak burung belantuk. Sebagai orang baru dia patut patuh dengan orang lama yang lebih banyak pengalaman dan tahu serba-serbi. Macam juga di university dulu. Junior patut mendengar nasihat senior. Nina terus meliarkan matanya memandang ruangan di tingkat atas itu. Ada banyak pintu bilik yang dilihatnya. Kesemuanya ada lapan pintu. Nina menelan liurnya. Patutlah gaji yang ditawarkan mahal, rupanya kerjanya mengalahkan kerja buruh di tapak pembinaan.
                “Kalau Nina nak tahu, inilah keluarga majikan kita,” Mak Nah menunjukkan gambar besar yang tergantung di dinding yang dibelakangi Nina.
                Seperti biasa gambar keluarga mempamerkan sepasang suami isteri yang sedang duduk dan mereka dikelilingi oleh anak-anak. Dalam potret itu ada dua orang lelaki dan seorang perempuan. Mereka bukan saja jutawan tapi juga rupawan. Cantik-cantik dan kacak-kacak belaka.
                “Eh, macam pernah nampaklah lelaki yang berdiri kat tengah tu,” tutur Nina sambil cuba mengingati di mana dan bila dia melihat rupa kacak pan-Asia itu.
                “Itulah Tuan Adrian, anak sulung Tuan Besar Rahman dan Nyonya Maria,” jelas Mak Nah.
                Nina merasakan rahangnya jatuh. BlackNwhite! Ya, itulah lelaki yang menemu duganya tempoh hari. Kecilnya dunia. Di tengah kesempitannya mencari pekerjaan, dia akhirnya terjepit juga dengan manusia prejudis begitu. Buat seketika, Nina merasakan kekosongan dalam dirinya. Kalau boleh dia tak mahu lagi berdepan dengan lelaki itu. Dia takut dan malu.  Tapi, sekarang dia terpaksa berdepan dengan lelaki itu. Semangatnya yang berkobar-kobar tadi seperti semakin padam.
                “Kacak tu memanglah kacak tapi dia ni garang dan dingin sikit. Tak macam Tuan Mikhail yang ringan mulut dan suka membantu. Gadis kecil di tepi tu pula Erica Rianna. Panggil Rica saja,” Mak Nah meneruskan orentasinya. Sangkanya Nina ternganga kerana terpanah dengan kekacakan Tuan Adrian itu.
                “Saya tiba-tiba jadi takut, Mak Nah,” Nina berterus terang tentang perasaannya.
                “Tak perlulah takut, Nina. Keluarga majikan kita tak selalu bercakap secara terus dengan kita. Selalunya, nyonya Maria saja yang akan menyampaikan apa-apa hal. Tak usahlah risau. Yang penting jangan timbulkan masalah dan buat saja kerja baik-baik,” kata Mak Nah dengan senyuman meyakinkan.
Lega sikit hati Nina mendengarnya. Tak kan dia nak berputus asa sebelum mencuba. Lagipun berdasarkan kata-kata Mak Nah, Nina pasti dia ada cara untuk mengelakkan diri daripada besemuka dengan Tuan Adrian itu. Tambahan pula, dia perlu mematuhi syarat kontrak yang baru saja ditandatangani. Kalau saja dia tahu, rumah ini milik si penemu duga tempoh hari, tak mungkin dia terhegeh-hegeh melamar pekerjaan itu. Namun apakan daya. Semuanya sudah berlaku. Dia harus tabah menghadapi pencubaan ini. Dia teringat matlamatnya bekerja di rumah itu. Mesin jahit elektrik untuk mak!
Kuatkanlah hatiku, ya Allah,’ doanya dalam hati.
“Ada apa-apa lagi yang Nina nak tahu?” tanya Mak Nah setelah Nina membisu agak lama.
“Emm.. Saya cuma nak tahu. Nyonya Maria tu bangsa apa ya? Cara dia bercakap macam orang Indonesia tapi rupanya macam orang putih?” Nina tiba-tiba ingin tahu tentang majikan barunya itu.
“Nyonya Maria sebenarnya berdarah kacukan Jawa-Belanda dan berasal dari Indonesia. Ibunya berbangsa Jawa sementara bapanya orang Belanda. Beliau berhijrah ke sini setelah menikahi Tuan Besar Rahman. Itu saja yang Mak Nah tahu,”cerita Mak Nah secara ringkas.
Nina sekali lagi terangguk-angguk, memahami cerita yang disampaikan tadi. Patutlah, fikirnya ketika membayangkan raut wajah Nyonya Maria dan Tuan Adrian yang ada sedikit persamaan.
“Kalau tak ada apa-apa lagi, Nina boleh menukar baju di tingkat bawah,” kata Mak Nah yang mula melangkah ke tingkat bawah.
“Tukar baju apa, Mak Nah?”
                “Baju kerja. Nina kena pakai baju seragam setiap hari. Kalau nak pakai dari rumah pun boleh. Kalau nak pakai bila sampai di sini pun boleh. Yang penting mesti pakai masa jam kerja,”Mak Nah menjelaskan lagi.
                Jangan kata baju seragamnya warna hitam putih lagi, fikir Nina longlai. Lemas tulang-tulangnya apabila mengetahui begitu banyak perkara yang perlu dilakukan walaupun hanya bekerja sebagai pembantu rumah.
                Nina mengekori Mak Nah ke bilik rehat pembantu yang bakal mereka kongsi. Setibanya di sana,Mak Nah menunjukkan sepasang baju lengan pendek dan seluar panjang berwarna biru terang kepadanya. Macam pakaian jururawat di bilik pembedahan. Tapi syukurlah bukan hitam dan putih lagi, Nina memanjatkan kesyukuran. Segera Nina menyalin pakaian dan memulakan tugasan hariannya. Takut nanti kalau lambat bermula, lambat juga selesainya. ***
Lena mengemaskan buku-buku rujukannya sebaik sahaja kelas berakhir. Yvonne, rakan sekelasnya sudah menanti di depan pintu. Dia ada perkara yang perlu disampaikan kepada sahabatnya sejak sekolah menengah itu. Gadis berusia 20 tahun itu risau tentang Lena yang sudah lama tidak menghabiskan masa dengannya. Tambah merisaukan, Lena sudah mula bergaul dengan gadis-gadis terkenal yang diberi jolokkan Ratu di kolej. Mereka ini terkenal kerana sering melanggar peraturan kolej dengan berpakaian seksi dan selalu ponteng kelas. Bukan itu saja, mereka juga dikatakan sering keluar masuk kelab-kelab malam. Namun, pihak atasan tidak dapat mengambil tindakan sewajarnya kerana ibu bapa gadis-gadis ini merupakan orang-orang berpengaruh dan disegani.
                “Lena, jom kita makan tengah hari bersama. Saya ada hal nak cerita dengan awak,” Yvonne menyapa apabila Lena lalu di depannya.
                “Sorrylah, Vone. Saya dah janji nak makan dengan Kamilla dan Vanessa. Lain kalilah ya,” Lena tergesa-gesa menarik beg tangannya ke atas bahu kanannya dan bergerak laju meninggalkan Yvone berputih mata di depan pintu. Dia seperti tidak mengendahkan lagi sahabat baiknya itu.
                Yvone hanya mampu memperhatikan Lena berlalu dengan perasaan hampa. Dia tak sangka Lena yang pendiam kini berubah menjadi serupa dengan gadis-gadis sosialita dari geng Ratu itu. Yvone terus memerhatikan Lena yang kini mendekati Kamilia, anak gadis salah seorang pemegang syer terbesar kolej tempat mereka belajar. Dari pemerhatiannya, Lena dan Kamilla merupakan dua unsur yang berbeza dari segi fizikal. Kamilla sarat dengan solekkan dan aksesori, sementara Lena nampak kasual dengan solekan minima. Sebentar kemudian dia melihat mereka berdua berjalan kearah lobi sambil ketawa-ketawa kecil.
                “Biarkanlah Lena tu Vone. Dia yang buat pilihan nak bergaul dengan orang-orang macam tu. Bukan awak tak ingatkan dia,” Herman menegur Yvone yang masih terkaku memandang belakang Lena yang semakin menjauh dari pandangan.
                “Saya mana boleh biarkan dia terjerumus dengan perkara yang tak baik. Saya kenal dia. Dia bukan jenis orang yang mementingkan kebendaan dan keseronokan. Mesti dia ada masalah yang dia sembunyikan dari saya,” Yvone memberitahu Herman yang kini berdiri di sebelahnya.
                “Mungkin dia stress dengan pelajaran kot. Atau dia ada masalah keluarga atau peribadi,” Herman cuba meneka. Dia pun sudah lama mengenali Lena. Mereka rakan sekelas semasa tingkatan lima dulu. Dia juga tahu Yvone dan Lena merupakan sahabat karib. Mereka berdua asyik berkepit macam belangkas. Jadi dia faham benar dengan situasi Yvone saat ini.
                “Tak tahulah, Man. Apa yang saya tahu saya tak boleh tak kisahkan dia. Saya tak kan biarkan dia membuat pilihan yang salah,” balas Yvone tegas. Sebagai seorang kawan, itu merupakan kewajibannya.
                “Saya rasa kita patut beritahu keluarga Lena. Awak masih simpan nombor telefon kakak Lena kan?” Herman mencadangkan jalan penyelesaian.  
                “Betul cakap awak. Malam nanti saya akan beritahu kak Nina,” cadangan Herman diterima Yvone tanpa banyak pertimbangan. Keluarga Lena berhak untuk tahu keadaannya.

No comments:

Tuesday, May 15, 2012

Black and White 3


Bab 3

Nina melangkah perlahan ke dalam kawasan rumah agam yang bercat putih bersih. Ranjit, penjaga keselamatan mempersilakan dia masuk sebaik Nina memberitahu kedudukannya. Untuk tiba ke sana tidaklah mengambil masa yang lama dari rumahnya kerana rumah agam itu hanya terletak di kawasan perumahan elit di atas bukit. Malah dari rumahnya pun, Nina boleh melihat rumah itu tersergam indah di antara rumah-rumah agam dan banglo-banglo yang terletak berhampiran. Dia hanya perlu menaiki satu bas dan berjalan kaki selama 10 minit untuk sampai ke sana.
                Jam baru menunjukkan 7.45 pagi ketika dia disuruh ke kawasan belakang oleh seorang pemandu yang berseragam hitam putih. Hari ini, Nina melihat tambahan tiga buah kereta di garaj. Jadi jumlah keseluruhannya enam buah kereta! Nina sempat melopong kekaguman, namun cepat-cepat dia menutup mulutnya. Nina mengatur langkahnya kea rah yang ditunjukkan oleh lelaki berusia 40-an tadi. Setibanya di belakang, seorang wanita gempal yang memperkenalkan dirinya sebagai Mak Nah, menjemputnya duduk di set meja dan kerusi taman menghadap kawasan lapang yang luas dan berumput hijau.
                “Selamat pagi, Nyonya Maria,” Nina berdiri penuh hormat setelah beberapa minit menunggu. Hari ini wanita itu mengenakan blous labuh warna ungu dan seluar slack putih. Rambutnya seperti semalam disanggul kemas. Mukanya bercahaya dengan senyuman.
                “Selamat pagi, Nina. Senang bisa melihat kamu pagi ini. Rasanya kamu bisa menandatangani kontrak sekarang,” tutur Nyonya Maria dengan pelat Indonesia .
                “Ya. Boleh,” Nina memberikan senyuman ikhlas.
                Nyonya Maria membuka sampul surat berwarna coklat dan mengeluarkan dua keping kertas A4 putih yang mengandungi ayat-ayat yang bercetak kemas.
                “Silakan, baca dulu isi kandungan kontraknya. Kamu simpan satu salinan, ya,”
                Nina menerima huluran kertas itu kemudian mula membacanya dengan teliti. Isi kandungan kontrak itu tidak membebankan, malah cukup rasional. Cuma yang menjadi penegasan ialah syarat bekerja sekurang-kurangnya selama tiga bulan baru boleh meletak jawatan. Sekiranya gagal berbuat demikian, harus membayar gaji selama tiga bulan. Nina agak ragu-ragu ketika membacanya tetapi kembali yakin apabila membaca syarat seterusnya yang mengatakan bahawa setiap kerja lebih masa akan dibayar gaji RM 8 untuk setiap jam. Lagipun waktu kerjanya hanya bermula pada jam 8 pagi dan berakhir pada jam 6 petang. Tiada yang merugikan. Syarat-syarat lain melibatkan hal-hal hukum sivil seperti hal-hal kecurian dan pecah amanah. Secara keseluruhannya, tiada hal yang akan merugikan Nina selagi dia benar-benar ikhlas dan tulus bekerja di rumah itu. Tanpa berfikir panjang, dia mengambil pen dan menandatangani kontrak itu. Semuanya selesai. Mulai hari ini, dia merupakan pembantu rumah Nyonya Maria yang sah. Dia tersenyum bangga ketika menghulurkan semula kertas kontrak kepada wanita itu.
                “Semuanya sudah selesai. Kamu bekerja dari jam 8 hingga 6 petang. Kalau hujung minggu kamu kerja setengah hari saja. Sekiranya saya memerlukan kamu bekerja malam, saya akan membayar gaji overtime kamu. Yang selanjutnya akan dijelaskan oleh Mak Nah nanti. Kamu tanyakan saja semuanya pada Mak Nah, ya. Saya harus buru-buru pergi. Soalnya saya ada janji ketemuan sama klien,” Nyonya Maria kelihatan tergesa-gesa mengemas kertas kontrak dan beg tangannya.
                “Baik, Nyonya. Selamat jalan,” Nina berperilaku penuh hormat.
                “Kerja baik-baik ya. Saya jalan dulu,”
                Bayangan wanita itu menghilang di dalam rumah. Sebentar kemudian Nina terdengar deruan enjin meninggalkan garaj. Satu, dua dan tiga. Deruan enjin yang ketiga begitu menarik minatnya. Pasti milik Skyline merah itu, Nina membayangkan.
                “Cik, mari masuk,” suara Mak Nah mengegarkan angan-angan Nina. Dia segera berpaling dan memberikan senyuman. Langkah diatur satu persatu memasuki rumah agam itu.
                “Mak Nah panggil saja saya Nina,”
                Mak Nah sebagai pembantu kanan yang juga merangkap sebagai tukang masak di rumah itu menjelaskan semua kerja yang perlu dilakukan oleh Nina setiap hari mulai hari ini. Pertama sekali, Nina perlu membuka semua langsir dan tirai di seluruh rumah. Kedua, Nina kena mengemas seluruh ruangan di tingkat bawah. Ini melibatkan kerja mengelap dan menggosok perabot, menyapu dan mengemop lantai, menvakum permaidani, membersihkan tingkap kaca dan semua perhiasan serta mengganti langsir setiap dua minggu. Ketiga, mengemas dan membersihkan bahagian tingkat atas termasuklah bilik tidur semua penghuni rumah agam ini. Set katil perlu diganti setiap seminggu sekali atau berdasarkan permintaan tuan rumah. Keempat, Nina juga bertanggungjawab mencuci, mengering, menggosok, melipat dan menyimpan pakaian-pakaian setiap penghuni. Pokoknya, dia perlu menjaga setiap aspek kebersihan dan keceriaan rumah agam itu.
                Nina merasakan lututnya longgar ketika Mak Nah memulakan sesi orentasi dengan membawanya melihat-melihat keadaan di dalam rumah itu. Tangga tinggi dan besar terletak di bahagian depan menghadap ruang tamu. Sebuah Grandpiano berwarna hitam metallic menghiasi ruang tengah berhampiran dengan tangga. Nina sempat melopong. Ingin saja dia memainkan piano itu, walaupun sebenarnya pengetahuannya tentang muzik tidaklah seberapa.  
Nina melupakan seketika tantang piano itu dan kembali memikirkan beban kerjanya yang akan bermula hari ini.  Dia melihat dua set sofa di bahagian depan yang memerlukan tenaganya untuk dikemas dan didandan setiap hari. Belum termasuk perhiasan-perhiasan di dalam ruang tamu. Lukisan-lukisan bernilai tinggi dan potret-potret keluarga bergantung di dinding. Silingnya yang menempatkan lampu-lampu dan chandelier indah pula begitu tinggi. Di luar sebelah kiri rumah pula terdapat sebuah kolam renang bersaiz sederhana yang membiru. Pasu-pasu disusun kemas menghiasi kawasan luar. Satu set kerusi dan meja besi bercat putih diletak berhampiran kolam. Dua set kerusi malas terletak menghadap kolam renang. Cantik memang cantik, tapi aniayalah orang yang mengatur semuanya itu.
                Mak Nah membawa Nina ke tingkat atas. Rumah agam itu bertingkat satu itu bukan kepalang besarnya. Nina tertanya-tanya juga buat apalah tuan rumah ini membuat rumah yang sebegini besar. Padahal dalam perkiraan Nina tak sampai 10 orang pun yang tinggal di dalamnya. Bahkan sekarang pun rumah itu kosong. Hanya tinggal dia dan Mak Nah saja di dalam rumah sementara Ranjit berjaga di luar.
                “Satu lagi yang Mak Nah nak beritahu. Kalau hujung minggu jangan masuk bilik Tuan Adrian dan Tuan Mikhail sebelum mereka bangun. Mereka pantang diganggu tidur. Kalau boleh jangan buat masalah dengan Tuan Adrian. Dia tu cerewet sikit. Nanti Nina juga yang susah nanti,” pesan Mak Nah.
                Nina mengangguk bak burung belantuk. Sebagai orang baru dia patut patuh dengan orang lama yang lebih banyak pengalaman dan tahu serba-serbi. Macam juga di university dulu. Junior patut mendengar nasihat senior. Nina terus meliarkan matanya memandang ruangan di tingkat atas itu. Ada banyak pintu bilik yang dilihatnya. Kesemuanya ada lapan pintu. Nina menelan liurnya. Patutlah gaji yang ditawarkan mahal, rupanya kerjanya mengalahkan kerja buruh di tapak pembinaan.
                “Kalau Nina nak tahu, inilah keluarga majikan kita,” Mak Nah menunjukkan gambar besar yang tergantung di dinding yang dibelakangi Nina.
                Seperti biasa gambar keluarga mempamerkan sepasang suami isteri yang sedang duduk dan mereka dikelilingi oleh anak-anak. Dalam potret itu ada dua orang lelaki dan seorang perempuan. Mereka bukan saja jutawan tapi juga rupawan. Cantik-cantik dan kacak-kacak belaka.
                “Eh, macam pernah nampaklah lelaki yang berdiri kat tengah tu,” tutur Nina sambil cuba mengingati di mana dan bila dia melihat rupa kacak pan-Asia itu.
                “Itulah Tuan Adrian, anak sulung Tuan Besar Rahman dan Nyonya Maria,” jelas Mak Nah.
                Nina merasakan rahangnya jatuh. BlackNwhite! Ya, itulah lelaki yang menemu duganya tempoh hari. Kecilnya dunia. Di tengah kesempitannya mencari pekerjaan, dia akhirnya terjepit juga dengan manusia prejudis begitu. Buat seketika, Nina merasakan kekosongan dalam dirinya. Kalau boleh dia tak mahu lagi berdepan dengan lelaki itu. Dia takut dan malu.  Tapi, sekarang dia terpaksa berdepan dengan lelaki itu. Semangatnya yang berkobar-kobar tadi seperti semakin padam.
                “Kacak tu memanglah kacak tapi dia ni garang dan dingin sikit. Tak macam Tuan Mikhail yang ringan mulut dan suka membantu. Gadis kecil di tepi tu pula Erica Rianna. Panggil Rica saja,” Mak Nah meneruskan orentasinya. Sangkanya Nina ternganga kerana terpanah dengan kekacakan Tuan Adrian itu.
                “Saya tiba-tiba jadi takut, Mak Nah,” Nina berterus terang tentang perasaannya.
                “Tak perlulah takut, Nina. Keluarga majikan kita tak selalu bercakap secara terus dengan kita. Selalunya, nyonya Maria saja yang akan menyampaikan apa-apa hal. Tak usahlah risau. Yang penting jangan timbulkan masalah dan buat saja kerja baik-baik,” kata Mak Nah dengan senyuman meyakinkan.
Lega sikit hati Nina mendengarnya. Tak kan dia nak berputus asa sebelum mencuba. Lagipun berdasarkan kata-kata Mak Nah, Nina pasti dia ada cara untuk mengelakkan diri daripada besemuka dengan Tuan Adrian itu. Tambahan pula, dia perlu mematuhi syarat kontrak yang baru saja ditandatangani. Kalau saja dia tahu, rumah ini milik si penemu duga tempoh hari, tak mungkin dia terhegeh-hegeh melamar pekerjaan itu. Namun apakan daya. Semuanya sudah berlaku. Dia harus tabah menghadapi pencubaan ini. Dia teringat matlamatnya bekerja di rumah itu. Mesin jahit elektrik untuk mak!
Kuatkanlah hatiku, ya Allah,’ doanya dalam hati.
“Ada apa-apa lagi yang Nina nak tahu?” tanya Mak Nah setelah Nina membisu agak lama.
“Emm.. Saya cuma nak tahu. Nyonya Maria tu bangsa apa ya? Cara dia bercakap macam orang Indonesia tapi rupanya macam orang putih?” Nina tiba-tiba ingin tahu tentang majikan barunya itu.
“Nyonya Maria sebenarnya berdarah kacukan Jawa-Belanda dan berasal dari Indonesia. Ibunya berbangsa Jawa sementara bapanya orang Belanda. Beliau berhijrah ke sini setelah menikahi Tuan Besar Rahman. Itu saja yang Mak Nah tahu,”cerita Mak Nah secara ringkas.
Nina sekali lagi terangguk-angguk, memahami cerita yang disampaikan tadi. Patutlah, fikirnya ketika membayangkan raut wajah Nyonya Maria dan Tuan Adrian yang ada sedikit persamaan.
“Kalau tak ada apa-apa lagi, Nina boleh menukar baju di tingkat bawah,” kata Mak Nah yang mula melangkah ke tingkat bawah.
“Tukar baju apa, Mak Nah?”
                “Baju kerja. Nina kena pakai baju seragam setiap hari. Kalau nak pakai dari rumah pun boleh. Kalau nak pakai bila sampai di sini pun boleh. Yang penting mesti pakai masa jam kerja,”Mak Nah menjelaskan lagi.
                Jangan kata baju seragamnya warna hitam putih lagi, fikir Nina longlai. Lemas tulang-tulangnya apabila mengetahui begitu banyak perkara yang perlu dilakukan walaupun hanya bekerja sebagai pembantu rumah.
                Nina mengekori Mak Nah ke bilik rehat pembantu yang bakal mereka kongsi. Setibanya di sana,Mak Nah menunjukkan sepasang baju lengan pendek dan seluar panjang berwarna biru terang kepadanya. Macam pakaian jururawat di bilik pembedahan. Tapi syukurlah bukan hitam dan putih lagi, Nina memanjatkan kesyukuran. Segera Nina menyalin pakaian dan memulakan tugasan hariannya. Takut nanti kalau lambat bermula, lambat juga selesainya. ***
Lena mengemaskan buku-buku rujukannya sebaik sahaja kelas berakhir. Yvonne, rakan sekelasnya sudah menanti di depan pintu. Dia ada perkara yang perlu disampaikan kepada sahabatnya sejak sekolah menengah itu. Gadis berusia 20 tahun itu risau tentang Lena yang sudah lama tidak menghabiskan masa dengannya. Tambah merisaukan, Lena sudah mula bergaul dengan gadis-gadis terkenal yang diberi jolokkan Ratu di kolej. Mereka ini terkenal kerana sering melanggar peraturan kolej dengan berpakaian seksi dan selalu ponteng kelas. Bukan itu saja, mereka juga dikatakan sering keluar masuk kelab-kelab malam. Namun, pihak atasan tidak dapat mengambil tindakan sewajarnya kerana ibu bapa gadis-gadis ini merupakan orang-orang berpengaruh dan disegani.
                “Lena, jom kita makan tengah hari bersama. Saya ada hal nak cerita dengan awak,” Yvonne menyapa apabila Lena lalu di depannya.
                “Sorrylah, Vone. Saya dah janji nak makan dengan Kamilla dan Vanessa. Lain kalilah ya,” Lena tergesa-gesa menarik beg tangannya ke atas bahu kanannya dan bergerak laju meninggalkan Yvone berputih mata di depan pintu. Dia seperti tidak mengendahkan lagi sahabat baiknya itu.
                Yvone hanya mampu memperhatikan Lena berlalu dengan perasaan hampa. Dia tak sangka Lena yang pendiam kini berubah menjadi serupa dengan gadis-gadis sosialita dari geng Ratu itu. Yvone terus memerhatikan Lena yang kini mendekati Kamilia, anak gadis salah seorang pemegang syer terbesar kolej tempat mereka belajar. Dari pemerhatiannya, Lena dan Kamilla merupakan dua unsur yang berbeza dari segi fizikal. Kamilla sarat dengan solekkan dan aksesori, sementara Lena nampak kasual dengan solekan minima. Sebentar kemudian dia melihat mereka berdua berjalan kearah lobi sambil ketawa-ketawa kecil.
                “Biarkanlah Lena tu Vone. Dia yang buat pilihan nak bergaul dengan orang-orang macam tu. Bukan awak tak ingatkan dia,” Herman menegur Yvone yang masih terkaku memandang belakang Lena yang semakin menjauh dari pandangan.
                “Saya mana boleh biarkan dia terjerumus dengan perkara yang tak baik. Saya kenal dia. Dia bukan jenis orang yang mementingkan kebendaan dan keseronokan. Mesti dia ada masalah yang dia sembunyikan dari saya,” Yvone memberitahu Herman yang kini berdiri di sebelahnya.
                “Mungkin dia stress dengan pelajaran kot. Atau dia ada masalah keluarga atau peribadi,” Herman cuba meneka. Dia pun sudah lama mengenali Lena. Mereka rakan sekelas semasa tingkatan lima dulu. Dia juga tahu Yvone dan Lena merupakan sahabat karib. Mereka berdua asyik berkepit macam belangkas. Jadi dia faham benar dengan situasi Yvone saat ini.
                “Tak tahulah, Man. Apa yang saya tahu saya tak boleh tak kisahkan dia. Saya tak kan biarkan dia membuat pilihan yang salah,” balas Yvone tegas. Sebagai seorang kawan, itu merupakan kewajibannya.
                “Saya rasa kita patut beritahu keluarga Lena. Awak masih simpan nombor telefon kakak Lena kan?” Herman mencadangkan jalan penyelesaian.  
                “Betul cakap awak. Malam nanti saya akan beritahu kak Nina,” cadangan Herman diterima Yvone tanpa banyak pertimbangan. Keluarga Lena berhak untuk tahu keadaannya.

No comments: