Saturday, April 13, 2013

Oh, Mr. Tourist!

Kundasang War Memorial Park
Ehsan www.sabahtourism.com


Cahaya bersinar terang menembusi awan-awan kelabu di langit Kundasang, Ranau. Gunung Kinabalu berdiri bangga dalam kemegahannya menjadi latar belakang yang cukup magnificent bagi para pelancong yang ingin mengabadikan kenangan di tanah tinggi yang dingin itu. Dengan keindahan semula jadinya, kehadiran pelancong bukanlah sesuatu yang luar biasa di sini.
                “Make yourself closer to each other,” Erin mengarahkan pasangan suami isteri dari Taiwan yang merupakan kliennya sambil sebelah tangan memegang kamera DSLR Nikonnya dan sebelah lagi menunjukkan aksi selaras dengan arahannya itu. Pasangan suami isteri itu lantas memberi kerjasama dan memudahkan lagi kerja jurukamera yang merangkap pemandu pelancong mereka.
                Klik. Klik.
                Erin memeriksa  semula gambar yang baru ditangkapnya tadi.
                “Nice one, guys!” laung Erin setelah berpuas hati melihat hasil usaha mereka siang ini. Pasangan itu tersenyum gembira, turut berpuas hati dengan perhidmatan pemandu pelancong mereka.
                “Now, let’s go inside the memorial park. We’ll snap more beautiful photos there,” Erin kini mengajak kliennya itu ke dalam Kundasang War Memorial Park dalam nada ceria. Senyuman manis ditunjukkan kepada pasangan suami isteri yang telah memintanya untuk menjadi pemandu pelancong peribadi mereka hari ini. Dia perlu memberi perkhidmatan yang terbaik!
                Selesai membayar tiket kemasukan, mereka memasuki tempat yang dibina menggabungkan  konsep dari tiga negara iaitu Malaysia, Australia dan British. Taman peringatan itu dibina bagi memperingati banduan perang Australia dan British yang terkorban semasa dipaksa melalui perjalanan maut dari Sandakan ke Ranau di bawah pemerintahan Jepun. Erin menceritakan serba sedikit kisah disebalik Taman itu kepada kliennya. Pasangan dari Taiwan itu hanya mengangguk-angguk.

Ehsan beutifulkk.wordpress.com

Ehsan www.borneotourstravel.com

                “We have Australia Garden, English Garden and Borneo Garden here. So, I’ll make sure I catch as many beautiful photos as possible for you guys,” ujar Erin dengan penuh bersemangat membuatkan pasangan itu ketawa kecil. Segera, Erin memainkan peranannya sebagai jurukamera dan mengambil gambar mereka. Selesai mengambil gambar permulaan, pasangan itu beralih ke pondok yang memaparkan maklumat-maklumat lanjut berkenaan taman peringatan itu.
                “We’ll stay here for moment,” ujar si isteri kepada Erin. Suaminya sudah sibuk membaca maklumat-maklumat yang ditampal pada diding.
                “Alright. I’ll be around here, looking for nice spots for your photos,” Erin senyum.
                Erin membiarkan pasangan itu meluangkan masa peribadi mereka mendalami sejarah tanah airnya. Untuk kesekian kalinya, dia kembali lagi ke Taman Peringatan ini bersama pelancong yang menjadi kliennya. Taman itu sudah sebati dengannya. Dia sudah hafal dengan selok belok taman indah itu. Namun, dia tidak pernah berasa bosan. Ketenangan menghinggapi perasaannya setiap kali berada di sini.
                Menjadi pemandu pelancong dan jurukamera yang bergerak sediri memang bukanlah sesuatu yang mudah.  Pendapatannya turun naik dan bermusim. Kadang-kadang banyak, kadang-kadang sedikit, dan kadang-kadang tiada. Sungguhpun cabarannya besar, Erin cinta dengan kerjayanya sekarang. Dia bebas melakukan apa sahaja tanpa perlu memenuhi permintaan dan arahan majikan. Dialah pekerja, dialah majikan. Tambahan lagi, dia sudah mengabdikan dirinya dalam bidang fotografi. Jadi baginya, kerjaya inilah yang terbaik untukknya.
                Sementara Erin menanti kliennya, dia mencari-cari sudut yang sesuai untuk dijadikan latar belakang sebentar nanti. Namun, kehadiran pelancong yang lalu-lalang membuatkan perhatiannya sedikit terganggu. Ada orang putih, ada orang Asia, ada juga orang tempatan. Erin leka sebentar memerhatikan gelagat orang-orang yang menjadi pelawat di sana. Dalam sibuk-sibuk dia memerhatikan itu, seorang lelaki yang kalau dikata orang putih, tidak juga seratus peratus, tetapi tidak juga boleh dianggap orang Asia sejati lalu berhampirannya.  Erin berandaian lelaki itu keturunan pan-Asia, kerana figura mukanya jelas menunjukkan demikian. Dan harus dia akui, lelaki itu memang kacak! Tanpa berfikir panjang, Erin menghalakan kameranya ke arah lelaki itu dan mengambil gambarnya dalam diam-diam. Bukan selalu dia melihat keindahan alam sebegitu. Jadi, moment itu perlulah diabadikan.
                Klik!
Ehsan dari www.gadisbunga.com

                Mata Erin masih lagi memerhatikan lelaki yang kini berjalan ke laluan keluar ketika sehelai kertas melayang jatuh ke lantai. Erin mengandaikan yang lelaki itu akan berpaling lalu mengutip kertas itu, tetapi lelaki itu seperti tidak menyedari apa yang sedang berlaku. Sebagai seorang yang prihatin, Erin segera berlari dan mengutip kertas berlipat-lipat itu. Itu peta negeri Sabah. Erin pasti, itu kepunyaan lelaki tadi. Tanpa banyak fikir, Erin berlari mengejar lelaki tadi yang kini sudah ke laluan keluar.
                “Sir.. Excuse me,” suara Erin lantang kedengaran ketika cuba mendapatkan perhatian lelaki tadi. Malangnya, lelaki itu seperti tidak mendengar apa-apa lalu terus berjalan dengan pantas menuju ke pintu keluar.
                “Sir.. Sir.. You dropped something..” Erin bertegas mahu mengembalikan peta itu kepada pemiliknya.
Tetapi lelaki itu masih juga belum sedar dengan keadaan riuh yang dicetuskan Erin semata-mata kerana sekeping peta tadi. Erin mempercepatkan lariannya. Nafasnya semakin pendek.
Guy in black shirt, please wait!”laung Erin dengan yakinnya, membuatkan semua pelancong lain yang berada di kawasan berhampiran berhenti berjalan dan menoleh ke arahnya yang sedang tercunggap-cunggap berlari.
Akhirnya lelaki tadi berhenti. Erin menghembus nafas lega dan kini berhenti berlari dan mula berjalan pada kelajuan biasa kea rah lelaki itu yang kini menunjukkan reaksi muka kehairanan.
Are you calling me?” soalnya sambil  menunjukkan jari telunjuknya kearak diri sendiri. keningnya berkerut.
Yes.. I think you dropped this just now,” jawab Erin sambil termengah-mengah akibat bermarathon tadi. Kertas berlipat empat dihulurkan.
Lelaki itu menerima kertas tadi kemudian memandang wajah Erin. Kertas dibuka.
A map?”tanya lelaki itu kemudian tersenyum mereng. Eh? Sudah tahu peta, tanya lagi? Dan kenapa senyuman sinis begitu yang diberikan? Erin pula jadi bingung melihat reaksi lelaki tadi.
This place is like my hometown. I don’t need a map,” ujar lelaki itu dalam nada yang kedengaran sedikit angkuh.  Erin mula merasakan sesuatu yang tidak kena. Adakah dia sudah bersusah payah untuk melakukan kesilapan? Adakah kenyataan itu membuktikan yang dia sudah tersalah orang? Alamak! Keluhnya.
So, it’s not yours?” Erin bertanya untuk mendapatkan kepastian.
Obviously not. I think you got the wrong person,
Malu. Itulah perkataan perama yang menjelma dalam otak Erin. Kenapa dia boleh begitu yakin yang peta yang kini dihulurkan kembali kepadanya adalah kepunyaan lelaki yang sedang berdiri di depannya? Dia tertunduk. Mungkin itulah akibatnya kerana terlalu memikirkan fasal lelaki itu tadi. Kini, dia menyalahkan diri sambil perlahan-lahan menerima peta berlipat dari lelaki itu.
I…I’m sorry sir. I really thought it is yours,” itu sajalah yang mampu diucapkan Erin. Dia sudah termalu sendiri. Macam mana nak cover malu ni? Kemudian, Erin mendapat idea.
It’s okay,” lelaki itu kini bersedia untuk pergi.
Wait a minute sir,”
Langkah lelaki itu mati. Dia berpaling. Wajahnya menunjukkan tanda tanya.
Here is my business card. If you need a photographer or tourist guide just call me,” senyuman manis dihadiahkan. Sekurang-kurangnya, dia adalah juga sebab lain untuk menegur lelaki tadi, setelah tersilap orang. Erin pun tak perlulah menanggung malu sangat.
Lelaki itu lambat-lambat menerima kad yang dihulurkan Erin. Dia memandang wajah Erin lalu membaca ayat-ayat yang tertulis di atas kad. Senyuman mereng sekali lagi dihadiahkan sehingga Erin mengesyaki yang lelaki itu mempunyai kelainan upaya. Memang dia hanya tahu senyum mereng sahajakah? Fikir Erin.
So, is this just an excuse?” ujar lelaki itu masih dalam mode senyum mereng. Kad tadi digerak-gerakkan dihujung jarinya.
“Hah?” Erin kurang mengerti.
I mean the map. It’s just an excuse, right? To talk to me,”
Erin mengerutkan keningnya. Apa maksud lelaki ini? Aku sengaja menggunakan peta tadi sebagai alasan untuk mendekati dia? Apa? Excuse? Tool? Isy, sangatlah perasan. 
It’s..”
Nevermind. I don’t think I’ll need your service, miss. Tempat ini rumah kedua saya,”
Erin terlopong. Pertama, sebab belum sempat dia habis bercakap, lelaki itu sudah memotong. Kedua, lelaki itu sebenarnya tahu berbahasa Melayu. Sekali lagi, dia merasakan dipermalukan. Kali ini dia pasti bukan sebab dirinya sendiri, tetapi disebabkan lelaki tadi. Kenapalah dia berjumpa dengan lelaki angkuh ini hari ini? Hatinya menyesal kerana terlebih dahulu menyibukkan diri mahu membantu konon. Sekarang, dia yang termalu sendiri.
Malang betul! Bentak Erin.
Tiba-tiba dia teringat kliennya yang ditinggalkan di dalam. Cepat-cepat dia berlari semula ke dalam untuk mendapatkan mereka. Dia jadi kelam kabut begini gara-gara lelaki perasan tadi. Buang masa! Haiya!

Ehsan www.borneotourstravel.com 

*** To be continued.. 

P/s: New ideas suddenly flowing in.. The setting of the story is actually one of my favorite place in Ranau. So, I decided to make it alive in this new story.. Enjoy! =) 

Wednesday, April 10, 2013

Dekat Denganku - CerpenBulan berganti bulan dan hari berganti hari. Akhirnya hari yang kunanti tiba juga. Mungkin penantianku ini lebih bersifat peribadi kerana kupasti masyarakat pelajar yang lain masih keberatan mengucapkan selamat tinggal kepada cuti semester. Namun apa yang nyata, cuti sudah berakhir dan aku sudah bersedia sepenuhnya untuk semester baru yang juga merupakan semester yang terakhir buatku sebelum menggengam skrol ijazah sarjana muda!
            Hari pertama kuliah, mendukacitakan. Mood belajar masih belum dapat dirasai. Para pelajar sibuk dengan urusan jadual waktu kuliah dan kursus yang perlu diambil untuk mencukupkan jam kredit. Aku pun tidak banyak bezanya, masih terumbang-ambing dalam ketidakpastian. Mujurlah aku tidak sendirian berhadapan situasi ‘pemanasan’ semester ini. Eka, sahabat sekelasku sejak semester satu lagi menjadi temanku ke hulu dan ke hilir. Masuk semester ini, sudah tiga tahun aku mengenal gadis manis ini.  Dialah teman dan dialah saudara. Syukurlah. Kehadirannya membuatkan aku rasa lebih baik dan tidak sendirian.
            Menjelang tengah hari, aku dan Eka menuju ke cafeteria untuk makan tengah hari. Memandangkan sekarang adalah waktu puncak, sangat susah untuk mencari meja yang kosong. Aku dan Eka terpaksa menyusup di tengah-tengah lautan manusia untuk mencari sedikit ruang untuk kami menjamu selera nanti. Usaha kami tidak sia-sia. Kami menemui dua tempat kosong di suatu sudut berhampiran. Tanpa membuang masa, aku segera merebut meja itu. Bak kata orang bijak pandai, peluang hanya datang sekali. Sekali ada peluang, jangan dilepaskan.
            Kerana kepantasanku itu, aku dan Eka berjaya mendapatkan tempat itu. Segera kami mendapatkan makanan untuk mengisi perut kami yang sudah lama bergendang. Dalam keasyikan aku menikmati nasi dengan ikan masak kicap, aku merasakan sesuatu. Sesuatu yang sangat kuat. Sesuatu yang hanya dapat dirasakan oleh deria keenamku. Apakah itu? Aku sendiri pun tidak pasti. Sambil mengunyah makananku dengan berhati-hati, kepala kuangkat dan kuarahkan ke sebelah kananku. Anak mataku membesar, membolehkan aku melihat dengan lebih jelas. Jantungku tiba-tiba berdenyut laju. Dada menjadi sesak, dan oksigen seolah-olah tidak sampai ke otak untuk beberapa ketika. Jangan salah sangka. Aku bukan ternampak hantu!
            “Ayam goreng ni tak cukup masaklah,” rungutan Eka membuatku kembali sedar. Aku pantas berpaling ke arah Eka yang duduk di sebelah kiriku. Riak mukanya menunjukkan rasa jengkelnya terhadap isi sepotong paha ayam berharga dua ringgit yang sudah dimakan separuh. Daging ayam yang berwarna kemerahan jelas kelihatan tetapi bahagian luarnya nampak ranggup dengan warna keemasan. Sedikit pun aku tidak tertarik dengan itu semua, fikiranku sungguh masih lekat pada sesuatu.
            Kenapa aku rasa bagai ingin pengsan? Bukankah penantianku sepanjang cuti lalu sudah terhenti? Aku sepatutnya berasa gembira kerana dapat menatap wajah orang itu. Lebih-lebih lagi bertentangan mata. Mungkin pandangan matanya seperti halilintar yang menyambar hatiku sehingga membuatkan kepalaku pusing.
            Pandanganku lari semula ke kedudukan tiga meja selang meja kami makan. Aku jadi cemas. Ke mana perginya orang itu? Bukankah tadi dia duduk di sana sambil memandang ke arahku dengan senyuman? Aku mencarinya dengan mata dan hatiku tanpa sepatah kata pun yang keluar dari bibirku.
***
Sudah seminggu kuliah bermula. Suasana belajar sudah mula kurasakan di dalam kampus. Pelajar-pelajar mula sibuk keluar masuk dewan kuliah. Perpustakaan tidak lagi umpama pulau kosong tidak berpenghuni. Masing-masing sudah mula memanfaatkan sejuta kebaikan dan ilmu yang terkandung di dalam ruangan bersuhu 16 darjah Celsius ini. Aku tidak terkecuali. Malah akulah antara yang paling kerap mengunjungi perpustakaan ini sehingga pustakawan di kauter sudah mengenalku.
            Buku setebal 500 lebih muka surat ku selak dengan penuh berhati-hati. Kalau terkoyak nanti, aku terpaksa menggunakan wang pinjaman untuk membayarnya. Sudahlah aku selalu kesempitan wang menjelang akhir semester, takkan aku mahu buang duit lagi kerana kesilapan sendiri. Maka, aku perlu sentiasa teliti dan berhati-hati.
            “Lara, betulkah jawapan aku ni?” pertanyaan Eka membuatkan aku berhenti menyelak muka surat buku tadi dan menumpukan perhatian kepada sahabat baikku itu.
            Tatkala kepalaku berpaling ke arahnya, sekali lagi deria keenamku membuatku merasakan sesuatu dan lantas mengarahkan mataku pada sesuatu itu. Dub dab dub dab. Jantungku berdenyut lebih pantas dari selalu. Pandangan mata itu hinggap tepat pada mataku, membuatku terkaku seketika. Kemudian, dia mengukir sedikit senyuman yang tambah membuat jantungku tidak keruan. Nafas seolah-olah tersekat di dalam paru-paruku. Benarkah itu senyuman atau hanya permainan imaginasiku?
            “Lara?”
            Suara Eka akhirnya membawa kau kembali lagi kealam realiti.  Orang itu tidak lagi memandang ke arahku. Dia sibuk dengan buku yang terbuka di depannya. Kadar denyutan nadiku sudah semakin berkurangan dan aku tidak lagi rasa sesak nafas.
            Sejak hari itu, setiap kali ada waktu aku pasti akan datang mengunjungi perpustakaan. Tidak kiralah waktu kelas batal, waktu rehat ataupun cuti hujung minggu sekalipun, akulah pengunjung perpustakaan yang setia. Sehinggakan aku sudah menghafal kedudukan buku-buku untuk kursus yang kuambil. Eka sering menemaniku. Kerana dialah, aku tidak merasa terlalu bersendirian. Jika aku bernasib baik aku akan terserempak dengan orang itu. Jangan tak tahu kerana orang itulah aku menjadi pengunjung tegar di perpustakaan ini. Kerana dialah aku kini digelar ulat buku. Dan kerana dialah, aku bersemangat untuk belajar pada semester akhir ini.
            Namanya Kaz. Dia pelajar kejuruteraan awam dan sedang belajar di tahun keempat. Aku menyedari kehadirannya sejak setahun yang lalu ketika aku menunggu bas untuk masuk ke kampus. Dia seorang yang tinggi lampai. Wajahnya manis dan menarik. Hidungnya mancung dan rambutnya sentiasa disikat kemas. Dia sering memakai kemeja lengan panjang berpetak. Sepanjang pemerhatianku, dia selalu bersendiri. Hanya beberapa kali aku melihatnya bersama kawan-kawannya. Entah kenapa, aku sungguh tertarik untuk mengenalnya dengan lebih dalam. Tetapi hasrat itu, sehingga ke hari ini hanyalah tersimpan kemas di dalam hati. Aku hanya mampu meminatinya dari jauh dalam diam-diam. Kalau nak dikata stalker, aku belum layak digelar begitu kerana aku bertemu dengannya pun selalunya secara kebetulan sahaja. Memandangkan aku tahu siapa diri aku yang sebenarnya, maka aku pun tidak berani bertindak drastic dengan memulakan seisi berkenalan dengannya. Aku sedar siapa diri aku. Aku kan cuma gadis biasa-biasa sahaja. Mahukah dia berkawan dengan aku? Selama ini pun tak ada mana-mana lelaki pun yang cuba mendekati aku. Kenapa? Aku terlalu hodohkah? Entahlah pula. Bak kata peribahasa Inggeris “Beuty is in the eye of the beholder”.  

Dalam masa setahun ini, perlahan-lahan aku mula merasa sesuatu di dalam diriku. Perasaan itu semakin lama, semakin kuat. Namun, hanya hatikulah yang tahu semuanya. Bibirku tidak sekuat perasaan ini untuk mengucapkannya. Tiada keberanian dan keyakinan untuk dikongsi dengan orang lain.
Sejak hari pertama aku menyedari kehadirannya, aku sering sahaja ternanti-nantikan pertemuan yang seterusnya. Sehinggalah hari ini. Dia membuatku ternanti-nantikan hari esok. Dia membuat aku tersenyum sendiri. Setelah setahun berlalu, aku semakin tertanya-tanya apakah hanya aku sendiri yang merasakan begini? Sudah banyak kali kami bertentang mata dan terserempak secara kebetulan. Tidakkah dia menyedari kehadiranku? Tidakkah dia pun merasakan tarikan yang kuat? Kalau tidak, kenapa dia tersenyum ke arahku dan membuat pipiku menjadi panas? Dan apa sebabnya dia juga sering memandang ke arahku semasa di perpustakaan?
Pertanyaan-pertanyaan itu hanyalah sang hati yang tahu. Jawapannya? Aku berharap agar aku pun tahu. Tetapi sehingga saat ini, itu masih lagi merupakan sebuah rahsia. Sampai bilakah aku harus bermain teka-teki, sedangkan masaku disini sudah hampir habis. Dua minggu lagi peperiksaan akhir akan bermula. Dengan tamatnya peperiksaan nanti maka tamatlah pengajianku di sini. Dalam dua minggu ini, aku harus memberanikan diri untuk menegurnya dan berkenalan dengannya. Aku harus, kalau tidak, aku terpaksa melupakan sahaja perasaan ini.
***
Dua minggu sudah berlalu. Hari Ahad berganjak ke hari Isnin. Isnin ke Selasa, Rabu, Khamis dan seterusnya. Minggu peperiksaan pun berlalu dan peperiksaan terakhir kini menentukkan perjuangan terakhirku.
            “Kita bebas Lara!” jerit Eka sebaik kami keluar dari dewan peperiksaan. Hatiku lapang, selapang-lapangnya. Usahaku selama ini tidak sia-sia. Walaupun keputusannya belum lagi diumumkan untuk melengkapkan kegembiraanku, namun aku berasa sungguh positif dengan jawapan yang kuberikan. Sekarang, aku hanya perlu menanti keputusannya dengan tenang.
            Soalan peperiksaanku sudah mempunyai jawapannya. Namun persoalan hatiku masih lagi belum terjawab. Nampaknya, aku harus berputus asa sahaja untuk mendapatkan jawapannya. Selama hampir sebulan ini aku tidak pernah lagi terserempak dengan Kaz di perpustakaan atau dimana-mana. Mungkin saatnya untuk memandang masa depan dan berhenti berharap.
            Aku membawa kakiku melangkah dengan senyuman meninggalkan dewan peperiksaan. Pada ketika itu, perasaan ini secara tiba-tiba merasakan kehadiran sesuatu. Aku mengangkat kepalaku dan nafasku tersekat di dalam dada. Dia berdiri di depanku, tepat di depaku. Mata ke mata. Jantungku mula berdetak kencang sekali lagi. Ya, ini bukan khayalan. Dia memang Kaz!
Dengan bibir yang terketar-ketar aku memberanikan diri untuk mengukir senyum ke arahnya. Dan tambah menyesakkan dadaku, dia membalas senyumanku itu dengan raut wajah yang sukar digambarkan. Aku semakin pasti bahawa bukan hanya aku yang merasakan debaran ini selama ini. Dia berjalan menuju ke arahku. Denyutan jantung semakin menggila. Aku hampir pengsan. Apa yang harus kulakukan?
Dengan pipi yang kurasakan panas membara, aku menggumpulkan kekuatanku untuk menegurnya. Bibirku menyebut..
“Hai,”
Ada suara lain yang menyebutkan perkataan itu sebelum bibirku sempat menyebutnya. Dan Kaz sudah pun membalasnya. Aku berpaling ke sebelah kananku. Eka?
Kaz kini benar-benar berada di depan mataku. Dan dia tersenyum. Tapi senyumannya bukan untuk aku. Senyuman itu untuk Eka. Pandangan matanya tadi bukanlah terarah padaku melainkan pada Eka yang berada di belakangku. Kulihat senyuman mekar dibibir mereka berdua. Mata ke mata dan hati ke hati.
Aku mengundur ke belakang. Pandanganku berpinar-pinar. Jadi selama ini, aku telah menyimpan perasaan di tempat yang salah. Sangkaanku selama ini ternyata meleset. Pandangan mata  dan senyuman manis Kaz rupanya bukanlah untukku. Melainkan untuk dia yang dekat denganku, yang selalu ada di mana pun aku berada.  Yang selalu duduk di sebelahku. Yang menjadi teman susah senangku.
Hatiku hancur sama sekali. Namun, bibirku masih mampu tersenyum dalam kepahitan dan penyangkalan diri.
Tanpa kusedari, air mata menitis sewaktu aku berlalu meninggalkan mereka berdua saling meluahkan rasa. Senyumannya selama ini hanyalah untuk dia yang dekat denganku dan senyumanku mati.  

p/s: To the one who I admire in secrecy.. =)

Saturday, April 13, 2013

Oh, Mr. Tourist!

Kundasang War Memorial Park
Ehsan www.sabahtourism.com


Cahaya bersinar terang menembusi awan-awan kelabu di langit Kundasang, Ranau. Gunung Kinabalu berdiri bangga dalam kemegahannya menjadi latar belakang yang cukup magnificent bagi para pelancong yang ingin mengabadikan kenangan di tanah tinggi yang dingin itu. Dengan keindahan semula jadinya, kehadiran pelancong bukanlah sesuatu yang luar biasa di sini.
                “Make yourself closer to each other,” Erin mengarahkan pasangan suami isteri dari Taiwan yang merupakan kliennya sambil sebelah tangan memegang kamera DSLR Nikonnya dan sebelah lagi menunjukkan aksi selaras dengan arahannya itu. Pasangan suami isteri itu lantas memberi kerjasama dan memudahkan lagi kerja jurukamera yang merangkap pemandu pelancong mereka.
                Klik. Klik.
                Erin memeriksa  semula gambar yang baru ditangkapnya tadi.
                “Nice one, guys!” laung Erin setelah berpuas hati melihat hasil usaha mereka siang ini. Pasangan itu tersenyum gembira, turut berpuas hati dengan perhidmatan pemandu pelancong mereka.
                “Now, let’s go inside the memorial park. We’ll snap more beautiful photos there,” Erin kini mengajak kliennya itu ke dalam Kundasang War Memorial Park dalam nada ceria. Senyuman manis ditunjukkan kepada pasangan suami isteri yang telah memintanya untuk menjadi pemandu pelancong peribadi mereka hari ini. Dia perlu memberi perkhidmatan yang terbaik!
                Selesai membayar tiket kemasukan, mereka memasuki tempat yang dibina menggabungkan  konsep dari tiga negara iaitu Malaysia, Australia dan British. Taman peringatan itu dibina bagi memperingati banduan perang Australia dan British yang terkorban semasa dipaksa melalui perjalanan maut dari Sandakan ke Ranau di bawah pemerintahan Jepun. Erin menceritakan serba sedikit kisah disebalik Taman itu kepada kliennya. Pasangan dari Taiwan itu hanya mengangguk-angguk.

Ehsan beutifulkk.wordpress.com

Ehsan www.borneotourstravel.com

                “We have Australia Garden, English Garden and Borneo Garden here. So, I’ll make sure I catch as many beautiful photos as possible for you guys,” ujar Erin dengan penuh bersemangat membuatkan pasangan itu ketawa kecil. Segera, Erin memainkan peranannya sebagai jurukamera dan mengambil gambar mereka. Selesai mengambil gambar permulaan, pasangan itu beralih ke pondok yang memaparkan maklumat-maklumat lanjut berkenaan taman peringatan itu.
                “We’ll stay here for moment,” ujar si isteri kepada Erin. Suaminya sudah sibuk membaca maklumat-maklumat yang ditampal pada diding.
                “Alright. I’ll be around here, looking for nice spots for your photos,” Erin senyum.
                Erin membiarkan pasangan itu meluangkan masa peribadi mereka mendalami sejarah tanah airnya. Untuk kesekian kalinya, dia kembali lagi ke Taman Peringatan ini bersama pelancong yang menjadi kliennya. Taman itu sudah sebati dengannya. Dia sudah hafal dengan selok belok taman indah itu. Namun, dia tidak pernah berasa bosan. Ketenangan menghinggapi perasaannya setiap kali berada di sini.
                Menjadi pemandu pelancong dan jurukamera yang bergerak sediri memang bukanlah sesuatu yang mudah.  Pendapatannya turun naik dan bermusim. Kadang-kadang banyak, kadang-kadang sedikit, dan kadang-kadang tiada. Sungguhpun cabarannya besar, Erin cinta dengan kerjayanya sekarang. Dia bebas melakukan apa sahaja tanpa perlu memenuhi permintaan dan arahan majikan. Dialah pekerja, dialah majikan. Tambahan lagi, dia sudah mengabdikan dirinya dalam bidang fotografi. Jadi baginya, kerjaya inilah yang terbaik untukknya.
                Sementara Erin menanti kliennya, dia mencari-cari sudut yang sesuai untuk dijadikan latar belakang sebentar nanti. Namun, kehadiran pelancong yang lalu-lalang membuatkan perhatiannya sedikit terganggu. Ada orang putih, ada orang Asia, ada juga orang tempatan. Erin leka sebentar memerhatikan gelagat orang-orang yang menjadi pelawat di sana. Dalam sibuk-sibuk dia memerhatikan itu, seorang lelaki yang kalau dikata orang putih, tidak juga seratus peratus, tetapi tidak juga boleh dianggap orang Asia sejati lalu berhampirannya.  Erin berandaian lelaki itu keturunan pan-Asia, kerana figura mukanya jelas menunjukkan demikian. Dan harus dia akui, lelaki itu memang kacak! Tanpa berfikir panjang, Erin menghalakan kameranya ke arah lelaki itu dan mengambil gambarnya dalam diam-diam. Bukan selalu dia melihat keindahan alam sebegitu. Jadi, moment itu perlulah diabadikan.
                Klik!
Ehsan dari www.gadisbunga.com

                Mata Erin masih lagi memerhatikan lelaki yang kini berjalan ke laluan keluar ketika sehelai kertas melayang jatuh ke lantai. Erin mengandaikan yang lelaki itu akan berpaling lalu mengutip kertas itu, tetapi lelaki itu seperti tidak menyedari apa yang sedang berlaku. Sebagai seorang yang prihatin, Erin segera berlari dan mengutip kertas berlipat-lipat itu. Itu peta negeri Sabah. Erin pasti, itu kepunyaan lelaki tadi. Tanpa banyak fikir, Erin berlari mengejar lelaki tadi yang kini sudah ke laluan keluar.
                “Sir.. Excuse me,” suara Erin lantang kedengaran ketika cuba mendapatkan perhatian lelaki tadi. Malangnya, lelaki itu seperti tidak mendengar apa-apa lalu terus berjalan dengan pantas menuju ke pintu keluar.
                “Sir.. Sir.. You dropped something..” Erin bertegas mahu mengembalikan peta itu kepada pemiliknya.
Tetapi lelaki itu masih juga belum sedar dengan keadaan riuh yang dicetuskan Erin semata-mata kerana sekeping peta tadi. Erin mempercepatkan lariannya. Nafasnya semakin pendek.
Guy in black shirt, please wait!”laung Erin dengan yakinnya, membuatkan semua pelancong lain yang berada di kawasan berhampiran berhenti berjalan dan menoleh ke arahnya yang sedang tercunggap-cunggap berlari.
Akhirnya lelaki tadi berhenti. Erin menghembus nafas lega dan kini berhenti berlari dan mula berjalan pada kelajuan biasa kea rah lelaki itu yang kini menunjukkan reaksi muka kehairanan.
Are you calling me?” soalnya sambil  menunjukkan jari telunjuknya kearak diri sendiri. keningnya berkerut.
Yes.. I think you dropped this just now,” jawab Erin sambil termengah-mengah akibat bermarathon tadi. Kertas berlipat empat dihulurkan.
Lelaki itu menerima kertas tadi kemudian memandang wajah Erin. Kertas dibuka.
A map?”tanya lelaki itu kemudian tersenyum mereng. Eh? Sudah tahu peta, tanya lagi? Dan kenapa senyuman sinis begitu yang diberikan? Erin pula jadi bingung melihat reaksi lelaki tadi.
This place is like my hometown. I don’t need a map,” ujar lelaki itu dalam nada yang kedengaran sedikit angkuh.  Erin mula merasakan sesuatu yang tidak kena. Adakah dia sudah bersusah payah untuk melakukan kesilapan? Adakah kenyataan itu membuktikan yang dia sudah tersalah orang? Alamak! Keluhnya.
So, it’s not yours?” Erin bertanya untuk mendapatkan kepastian.
Obviously not. I think you got the wrong person,
Malu. Itulah perkataan perama yang menjelma dalam otak Erin. Kenapa dia boleh begitu yakin yang peta yang kini dihulurkan kembali kepadanya adalah kepunyaan lelaki yang sedang berdiri di depannya? Dia tertunduk. Mungkin itulah akibatnya kerana terlalu memikirkan fasal lelaki itu tadi. Kini, dia menyalahkan diri sambil perlahan-lahan menerima peta berlipat dari lelaki itu.
I…I’m sorry sir. I really thought it is yours,” itu sajalah yang mampu diucapkan Erin. Dia sudah termalu sendiri. Macam mana nak cover malu ni? Kemudian, Erin mendapat idea.
It’s okay,” lelaki itu kini bersedia untuk pergi.
Wait a minute sir,”
Langkah lelaki itu mati. Dia berpaling. Wajahnya menunjukkan tanda tanya.
Here is my business card. If you need a photographer or tourist guide just call me,” senyuman manis dihadiahkan. Sekurang-kurangnya, dia adalah juga sebab lain untuk menegur lelaki tadi, setelah tersilap orang. Erin pun tak perlulah menanggung malu sangat.
Lelaki itu lambat-lambat menerima kad yang dihulurkan Erin. Dia memandang wajah Erin lalu membaca ayat-ayat yang tertulis di atas kad. Senyuman mereng sekali lagi dihadiahkan sehingga Erin mengesyaki yang lelaki itu mempunyai kelainan upaya. Memang dia hanya tahu senyum mereng sahajakah? Fikir Erin.
So, is this just an excuse?” ujar lelaki itu masih dalam mode senyum mereng. Kad tadi digerak-gerakkan dihujung jarinya.
“Hah?” Erin kurang mengerti.
I mean the map. It’s just an excuse, right? To talk to me,”
Erin mengerutkan keningnya. Apa maksud lelaki ini? Aku sengaja menggunakan peta tadi sebagai alasan untuk mendekati dia? Apa? Excuse? Tool? Isy, sangatlah perasan. 
It’s..”
Nevermind. I don’t think I’ll need your service, miss. Tempat ini rumah kedua saya,”
Erin terlopong. Pertama, sebab belum sempat dia habis bercakap, lelaki itu sudah memotong. Kedua, lelaki itu sebenarnya tahu berbahasa Melayu. Sekali lagi, dia merasakan dipermalukan. Kali ini dia pasti bukan sebab dirinya sendiri, tetapi disebabkan lelaki tadi. Kenapalah dia berjumpa dengan lelaki angkuh ini hari ini? Hatinya menyesal kerana terlebih dahulu menyibukkan diri mahu membantu konon. Sekarang, dia yang termalu sendiri.
Malang betul! Bentak Erin.
Tiba-tiba dia teringat kliennya yang ditinggalkan di dalam. Cepat-cepat dia berlari semula ke dalam untuk mendapatkan mereka. Dia jadi kelam kabut begini gara-gara lelaki perasan tadi. Buang masa! Haiya!

Ehsan www.borneotourstravel.com 

*** To be continued.. 

P/s: New ideas suddenly flowing in.. The setting of the story is actually one of my favorite place in Ranau. So, I decided to make it alive in this new story.. Enjoy! =) 

Wednesday, April 10, 2013

Dekat Denganku - CerpenBulan berganti bulan dan hari berganti hari. Akhirnya hari yang kunanti tiba juga. Mungkin penantianku ini lebih bersifat peribadi kerana kupasti masyarakat pelajar yang lain masih keberatan mengucapkan selamat tinggal kepada cuti semester. Namun apa yang nyata, cuti sudah berakhir dan aku sudah bersedia sepenuhnya untuk semester baru yang juga merupakan semester yang terakhir buatku sebelum menggengam skrol ijazah sarjana muda!
            Hari pertama kuliah, mendukacitakan. Mood belajar masih belum dapat dirasai. Para pelajar sibuk dengan urusan jadual waktu kuliah dan kursus yang perlu diambil untuk mencukupkan jam kredit. Aku pun tidak banyak bezanya, masih terumbang-ambing dalam ketidakpastian. Mujurlah aku tidak sendirian berhadapan situasi ‘pemanasan’ semester ini. Eka, sahabat sekelasku sejak semester satu lagi menjadi temanku ke hulu dan ke hilir. Masuk semester ini, sudah tiga tahun aku mengenal gadis manis ini.  Dialah teman dan dialah saudara. Syukurlah. Kehadirannya membuatkan aku rasa lebih baik dan tidak sendirian.
            Menjelang tengah hari, aku dan Eka menuju ke cafeteria untuk makan tengah hari. Memandangkan sekarang adalah waktu puncak, sangat susah untuk mencari meja yang kosong. Aku dan Eka terpaksa menyusup di tengah-tengah lautan manusia untuk mencari sedikit ruang untuk kami menjamu selera nanti. Usaha kami tidak sia-sia. Kami menemui dua tempat kosong di suatu sudut berhampiran. Tanpa membuang masa, aku segera merebut meja itu. Bak kata orang bijak pandai, peluang hanya datang sekali. Sekali ada peluang, jangan dilepaskan.
            Kerana kepantasanku itu, aku dan Eka berjaya mendapatkan tempat itu. Segera kami mendapatkan makanan untuk mengisi perut kami yang sudah lama bergendang. Dalam keasyikan aku menikmati nasi dengan ikan masak kicap, aku merasakan sesuatu. Sesuatu yang sangat kuat. Sesuatu yang hanya dapat dirasakan oleh deria keenamku. Apakah itu? Aku sendiri pun tidak pasti. Sambil mengunyah makananku dengan berhati-hati, kepala kuangkat dan kuarahkan ke sebelah kananku. Anak mataku membesar, membolehkan aku melihat dengan lebih jelas. Jantungku tiba-tiba berdenyut laju. Dada menjadi sesak, dan oksigen seolah-olah tidak sampai ke otak untuk beberapa ketika. Jangan salah sangka. Aku bukan ternampak hantu!
            “Ayam goreng ni tak cukup masaklah,” rungutan Eka membuatku kembali sedar. Aku pantas berpaling ke arah Eka yang duduk di sebelah kiriku. Riak mukanya menunjukkan rasa jengkelnya terhadap isi sepotong paha ayam berharga dua ringgit yang sudah dimakan separuh. Daging ayam yang berwarna kemerahan jelas kelihatan tetapi bahagian luarnya nampak ranggup dengan warna keemasan. Sedikit pun aku tidak tertarik dengan itu semua, fikiranku sungguh masih lekat pada sesuatu.
            Kenapa aku rasa bagai ingin pengsan? Bukankah penantianku sepanjang cuti lalu sudah terhenti? Aku sepatutnya berasa gembira kerana dapat menatap wajah orang itu. Lebih-lebih lagi bertentangan mata. Mungkin pandangan matanya seperti halilintar yang menyambar hatiku sehingga membuatkan kepalaku pusing.
            Pandanganku lari semula ke kedudukan tiga meja selang meja kami makan. Aku jadi cemas. Ke mana perginya orang itu? Bukankah tadi dia duduk di sana sambil memandang ke arahku dengan senyuman? Aku mencarinya dengan mata dan hatiku tanpa sepatah kata pun yang keluar dari bibirku.
***
Sudah seminggu kuliah bermula. Suasana belajar sudah mula kurasakan di dalam kampus. Pelajar-pelajar mula sibuk keluar masuk dewan kuliah. Perpustakaan tidak lagi umpama pulau kosong tidak berpenghuni. Masing-masing sudah mula memanfaatkan sejuta kebaikan dan ilmu yang terkandung di dalam ruangan bersuhu 16 darjah Celsius ini. Aku tidak terkecuali. Malah akulah antara yang paling kerap mengunjungi perpustakaan ini sehingga pustakawan di kauter sudah mengenalku.
            Buku setebal 500 lebih muka surat ku selak dengan penuh berhati-hati. Kalau terkoyak nanti, aku terpaksa menggunakan wang pinjaman untuk membayarnya. Sudahlah aku selalu kesempitan wang menjelang akhir semester, takkan aku mahu buang duit lagi kerana kesilapan sendiri. Maka, aku perlu sentiasa teliti dan berhati-hati.
            “Lara, betulkah jawapan aku ni?” pertanyaan Eka membuatkan aku berhenti menyelak muka surat buku tadi dan menumpukan perhatian kepada sahabat baikku itu.
            Tatkala kepalaku berpaling ke arahnya, sekali lagi deria keenamku membuatku merasakan sesuatu dan lantas mengarahkan mataku pada sesuatu itu. Dub dab dub dab. Jantungku berdenyut lebih pantas dari selalu. Pandangan mata itu hinggap tepat pada mataku, membuatku terkaku seketika. Kemudian, dia mengukir sedikit senyuman yang tambah membuat jantungku tidak keruan. Nafas seolah-olah tersekat di dalam paru-paruku. Benarkah itu senyuman atau hanya permainan imaginasiku?
            “Lara?”
            Suara Eka akhirnya membawa kau kembali lagi kealam realiti.  Orang itu tidak lagi memandang ke arahku. Dia sibuk dengan buku yang terbuka di depannya. Kadar denyutan nadiku sudah semakin berkurangan dan aku tidak lagi rasa sesak nafas.
            Sejak hari itu, setiap kali ada waktu aku pasti akan datang mengunjungi perpustakaan. Tidak kiralah waktu kelas batal, waktu rehat ataupun cuti hujung minggu sekalipun, akulah pengunjung perpustakaan yang setia. Sehinggakan aku sudah menghafal kedudukan buku-buku untuk kursus yang kuambil. Eka sering menemaniku. Kerana dialah, aku tidak merasa terlalu bersendirian. Jika aku bernasib baik aku akan terserempak dengan orang itu. Jangan tak tahu kerana orang itulah aku menjadi pengunjung tegar di perpustakaan ini. Kerana dialah aku kini digelar ulat buku. Dan kerana dialah, aku bersemangat untuk belajar pada semester akhir ini.
            Namanya Kaz. Dia pelajar kejuruteraan awam dan sedang belajar di tahun keempat. Aku menyedari kehadirannya sejak setahun yang lalu ketika aku menunggu bas untuk masuk ke kampus. Dia seorang yang tinggi lampai. Wajahnya manis dan menarik. Hidungnya mancung dan rambutnya sentiasa disikat kemas. Dia sering memakai kemeja lengan panjang berpetak. Sepanjang pemerhatianku, dia selalu bersendiri. Hanya beberapa kali aku melihatnya bersama kawan-kawannya. Entah kenapa, aku sungguh tertarik untuk mengenalnya dengan lebih dalam. Tetapi hasrat itu, sehingga ke hari ini hanyalah tersimpan kemas di dalam hati. Aku hanya mampu meminatinya dari jauh dalam diam-diam. Kalau nak dikata stalker, aku belum layak digelar begitu kerana aku bertemu dengannya pun selalunya secara kebetulan sahaja. Memandangkan aku tahu siapa diri aku yang sebenarnya, maka aku pun tidak berani bertindak drastic dengan memulakan seisi berkenalan dengannya. Aku sedar siapa diri aku. Aku kan cuma gadis biasa-biasa sahaja. Mahukah dia berkawan dengan aku? Selama ini pun tak ada mana-mana lelaki pun yang cuba mendekati aku. Kenapa? Aku terlalu hodohkah? Entahlah pula. Bak kata peribahasa Inggeris “Beuty is in the eye of the beholder”.  

Dalam masa setahun ini, perlahan-lahan aku mula merasa sesuatu di dalam diriku. Perasaan itu semakin lama, semakin kuat. Namun, hanya hatikulah yang tahu semuanya. Bibirku tidak sekuat perasaan ini untuk mengucapkannya. Tiada keberanian dan keyakinan untuk dikongsi dengan orang lain.
Sejak hari pertama aku menyedari kehadirannya, aku sering sahaja ternanti-nantikan pertemuan yang seterusnya. Sehinggalah hari ini. Dia membuatku ternanti-nantikan hari esok. Dia membuat aku tersenyum sendiri. Setelah setahun berlalu, aku semakin tertanya-tanya apakah hanya aku sendiri yang merasakan begini? Sudah banyak kali kami bertentang mata dan terserempak secara kebetulan. Tidakkah dia menyedari kehadiranku? Tidakkah dia pun merasakan tarikan yang kuat? Kalau tidak, kenapa dia tersenyum ke arahku dan membuat pipiku menjadi panas? Dan apa sebabnya dia juga sering memandang ke arahku semasa di perpustakaan?
Pertanyaan-pertanyaan itu hanyalah sang hati yang tahu. Jawapannya? Aku berharap agar aku pun tahu. Tetapi sehingga saat ini, itu masih lagi merupakan sebuah rahsia. Sampai bilakah aku harus bermain teka-teki, sedangkan masaku disini sudah hampir habis. Dua minggu lagi peperiksaan akhir akan bermula. Dengan tamatnya peperiksaan nanti maka tamatlah pengajianku di sini. Dalam dua minggu ini, aku harus memberanikan diri untuk menegurnya dan berkenalan dengannya. Aku harus, kalau tidak, aku terpaksa melupakan sahaja perasaan ini.
***
Dua minggu sudah berlalu. Hari Ahad berganjak ke hari Isnin. Isnin ke Selasa, Rabu, Khamis dan seterusnya. Minggu peperiksaan pun berlalu dan peperiksaan terakhir kini menentukkan perjuangan terakhirku.
            “Kita bebas Lara!” jerit Eka sebaik kami keluar dari dewan peperiksaan. Hatiku lapang, selapang-lapangnya. Usahaku selama ini tidak sia-sia. Walaupun keputusannya belum lagi diumumkan untuk melengkapkan kegembiraanku, namun aku berasa sungguh positif dengan jawapan yang kuberikan. Sekarang, aku hanya perlu menanti keputusannya dengan tenang.
            Soalan peperiksaanku sudah mempunyai jawapannya. Namun persoalan hatiku masih lagi belum terjawab. Nampaknya, aku harus berputus asa sahaja untuk mendapatkan jawapannya. Selama hampir sebulan ini aku tidak pernah lagi terserempak dengan Kaz di perpustakaan atau dimana-mana. Mungkin saatnya untuk memandang masa depan dan berhenti berharap.
            Aku membawa kakiku melangkah dengan senyuman meninggalkan dewan peperiksaan. Pada ketika itu, perasaan ini secara tiba-tiba merasakan kehadiran sesuatu. Aku mengangkat kepalaku dan nafasku tersekat di dalam dada. Dia berdiri di depanku, tepat di depaku. Mata ke mata. Jantungku mula berdetak kencang sekali lagi. Ya, ini bukan khayalan. Dia memang Kaz!
Dengan bibir yang terketar-ketar aku memberanikan diri untuk mengukir senyum ke arahnya. Dan tambah menyesakkan dadaku, dia membalas senyumanku itu dengan raut wajah yang sukar digambarkan. Aku semakin pasti bahawa bukan hanya aku yang merasakan debaran ini selama ini. Dia berjalan menuju ke arahku. Denyutan jantung semakin menggila. Aku hampir pengsan. Apa yang harus kulakukan?
Dengan pipi yang kurasakan panas membara, aku menggumpulkan kekuatanku untuk menegurnya. Bibirku menyebut..
“Hai,”
Ada suara lain yang menyebutkan perkataan itu sebelum bibirku sempat menyebutnya. Dan Kaz sudah pun membalasnya. Aku berpaling ke sebelah kananku. Eka?
Kaz kini benar-benar berada di depan mataku. Dan dia tersenyum. Tapi senyumannya bukan untuk aku. Senyuman itu untuk Eka. Pandangan matanya tadi bukanlah terarah padaku melainkan pada Eka yang berada di belakangku. Kulihat senyuman mekar dibibir mereka berdua. Mata ke mata dan hati ke hati.
Aku mengundur ke belakang. Pandanganku berpinar-pinar. Jadi selama ini, aku telah menyimpan perasaan di tempat yang salah. Sangkaanku selama ini ternyata meleset. Pandangan mata  dan senyuman manis Kaz rupanya bukanlah untukku. Melainkan untuk dia yang dekat denganku, yang selalu ada di mana pun aku berada.  Yang selalu duduk di sebelahku. Yang menjadi teman susah senangku.
Hatiku hancur sama sekali. Namun, bibirku masih mampu tersenyum dalam kepahitan dan penyangkalan diri.
Tanpa kusedari, air mata menitis sewaktu aku berlalu meninggalkan mereka berdua saling meluahkan rasa. Senyumannya selama ini hanyalah untuk dia yang dekat denganku dan senyumanku mati.  

p/s: To the one who I admire in secrecy.. =)