Thursday, February 17, 2011

Takut Kahwin 19

Jasmine berlari-lari memasuki rumah agam di depannya. Dia bergegas ke sana setelah menerima panggilan kecemasan daripada Puan Rose.
“Dokter Jasmine, mari saya tunjukkan jalannya,” seorang pembantu rumah berbahasa Indonesia menyapa Jasmine sebaik dia menjejakkan kakinya di dalam.
Bukan kali pertama dia mengunjungi rumah indah itu. Jasmine mengangguk akur. Mereka masing-masing mempercepat langkah semasa menaiki tangga. Mereka kemudian memasuki sebuah bilik yang agak besar. Katil kayu jati dengan ukiran klasik menarik perhatian Jasmine. Kelihatan Tuan Albert terbaring lemah di sana tapi sudah sedarkan diri.
“Jasmine, syukurlah Min dah datang,”Puan Rose menggengam jari-jemari Jasmine sebaik menyedari kehadirannya. Wajahnya berkerut dibayangi keresahan. Jasmine sempat menjeling kea rah Ben yang duduk disisi katil berhampiran papanya. Lelaki itu mengurut-urut lengan Tuan Albert. Deena pula duduk berdiam di atas katil, juga disisi papanya.
“Aunty tak payah risau. Saya periksa uncle dulu,” ujar Jasmine, beralih kepada begnya yang berisi stetoskop dan sphygmomanometer.
Jasmine memeriksa tekanan darah dan mendengar denyutan nadi.
“Tekanan darah uncle agak tinggi tapi masih normal. Baru-baru ni uncle banyak berfikir ke?” Jasmine bertanya. Dia tidak melihat simptom-simptom ketara yang menyebabkan lelaki separuh baya itu pengsan tadi.
“Tak juga. Mungkin uncle terlalu penat,” perlahan saja suaranya membalas Jasmine.
“Mungkin juga. Uncle mesti jaga kesihatan tau. Jangan terlalu banyak berfikir,” nasihat Jasmine lagi. Tuan Albert mengangguk lemah.
“Terima kasih Jasmine. Auntie minta maaf kerana terpaksa menyusahkan malam-malam ni,” Puan Rose tersenyum sedikit, wajahnya tidak sepahit tadi.
“Ini memang kerja sayalah auntie. Tak ada istilah menyusahkan,” Jasmine membalas sambil mengurus alatannya.
Dari ekor matanya, Jasmine dapat menangkap pergerakan Ben yang seperti serba salah. Kali terakhir mereka bertemu, seminggu yang lalu.
“Jasmine, uncle ada nak cakap sikit,” Tuan Albert bersuara semula. Suaranya yang perlahan dan lemah menyayat hati Jasmine, membuat dia segera duduk di sisi lelaki itu. Di sebelah, Ben hanya menjadi pendengar setia.
“Ya uncle,” Jasmine separuh berbisik. Macam ada sesuatu yang serius sahaja yang mahu disampaikan Tuan Albert. Wasiat ke? Ish.. Jangan fikir yang bukan-bukan. Jasmine menidakkan andaiannya.
Sementara itu, Puan Rose mengajak Deena meninggalkan bilik itu. Jantung Jasmine berdebar kencang. Dia agak cemas apabila menyedari dia tinggal bertiga dengan dua beranak itu. Ben cuba berdiri, tetapi Tuan Albert segera menggeggam pergelangan tangannya, menghentikan niat Ben.
“Uncle tengok Ben dan Jasmine ni macam tak pernah bertegur. Kamu berdua ada masalah ke?”
Soalan cepu emas.
“uncle nak tahu kenapa? Anak uncle tu ada masalah kejiwaan,” mahu saja Jasmine menjawab begitu tapi dia masih ada rasa hormat yang tinggi terhadap Tuan Albert. Akhirnya dia hanya memendam semuanya di dalam hati. Dia melarikan matanya dari memandang Tuan Albert dan juga Ben. Dia cuba mendengar kalau-kalau Ben mahu cuba menjawab soalan itu. Tapi tiada apa-apa yang kedengaran.
“Uncle tak tahu apa masalah kamu berdua yang sebenarnya tapi uncle harap kamu dapatlah berbaik-baik. Susah hati uncle tengok kamu selalu bermasam muka bila berjumpa,” Tuan Albert kedengaran serius meluahkan nasihatnya.
Jasmine hanya diam. Begitu juga Ben. Kedua-duanya enggan bertentang mata. Malu, ego, segan, geram bercampur-baur dalam perasaan masing-masing.
“Ben,dengar tak ni?” suara Tuan Albert tegas sedikit setelah menerima respon negative dari kedua-dua manusia di sebelah-menyebelahnya.
“Saya akan cu..ba, papa,” Ben membalas lambat-lambat tanpa ada kesungguhan dari nadanya.
Jasmine memandang Ben sekilas sebelum berdiri perlahan. Dia memberi senyuman manis dan ikhlas kepada Tuan Albert yang berwajah sayu.
“Fasal tu, uncle tak payah fikiran. Kami tak ada apa-apa masalah,” Jasmine menelan air liurnya. Janggal rasanya menggunakan kata ganti nama diri ‘kami’ untuk menyebut dirinya dan Ben.
“Baguslah kalau begitu,” Tuan Albert mengukir senyuman lemah yang penuh harapan.
“Kalau tak ada apa-apa lagi, saya balik dululah uncle,” ujar Jasmine lantas menyalami lelaki yang sedang berbaring itu.
“Baiklah, hati-hati bawa kereta,” pesannya. “Biar Ben hantar Jasmine sampai ke luar,” tambah Tuan Albert yang mengundang rasa serba-salah pada Ben yang sejak tadi berlagak pasif.
Jasmine terpaksa mengangguk akur, walaupun itu diluar kemahuannya. Kalau dia membantah lagi, mesti Tuan Albert membangkitkan lagi isunya hubungan dinginnya dengan si Ben.
“Balik dulu uncle,” Jasmine mula angkat kaki sambil menjingjing beg peralatannya meninggalkan bilik itu. Dia sengaja berjalan dulu di depan, meninggalkan Ben di belakang.
“Min dah nak balik?” Puan Rose lantas bertanya sebaik Jasmine keluar dari bilik Tuan Albert.
“Ya, aunty. Lagipun keadaan uncle dah semakin pulih.Kalau free nanti, bawalah uncle buat check-up di klinik,” balas Jasmine.
“Baiklah. Terima kasih Mine,”
“Sama-sama. Saya balik dululah auntie. Ingat pesan saya ye,” kata Jasmine lagi.
“Thanks,kak,” Deena bersuara dengan senyuman.Gadis muda yang berwajah polos itu mengundang senyuman di bibir Jasmine.
“No problem,” ujar Jasmine sambil menepuk lembut bahu Deena sebelum melayangkan pandangan kea rah Ben yang turut memandangnya. Dia kemudian berpura-pura melihat ke tempat lain.
“Ben, hantar Jasmine sampai ke luar,” Puan Rose tiba-tiba memberi arahan. Ben dan Jasmine tersentak.
Apasal kedua-dua orang tua ni memberi arahan yang sama. Tak mungkinlah aku boleh sesat dalam rumah ni walaupun besar, Jasmine mengeluh dalam hatinya.
“Tak perlulah auntie,” Jasmine menolak sambil menyalam wanita itu. Kalau tadi dengan Tuan Albert dia tidak menolak kerana mahu menjaga perasaan lelaki itu, tapi dia tidak perlu berpura-pura lagi di depan Puan Rose.
“Tak apalah, Min. Ben pun tak ada masalah,”Puan Rose mengerling terselit makna kearah Ben yang sudah berubah wajah.
“Kalau macam tu, saya jalan dulu. Jumpa lagi, autie, Deena,”Jasmine melangkah menuju tangga diekori Ben yang macam nak tak nak .
Tiada reaksi antara mereka berdua. Masing-masing melarikan pandangan dari bertembung dengan satu sama lain. Jasmine berjalan sedikit di depan sementara Ben menapak perlahan-lahan di belakang. Mahu saja saat itu Jasmine meminta Ben berhenti dan tidak perlu menghantarnya, namun mulutnya seperti terkunci.
Sepi. Masing-masing bermain dengan perasan dan andaian sendiri. Jasmine membuka pintu keretanya, kekok, sementara Ben memilih untuk menjadi pemerhati. Suara nyaring cengkerik bersahut-sahutan di sekeliling mereka, seperti mendorong mereka untuk bercakap.
Jasmine ingin sekali meluahkan isi hatinya saat itu.
“Saya..”
Mereka berdua berpandangan. Jasmine melarikan pandangannya kea rah lain.
“Awak nak cakap apa?” Tanya Ben. Nadanya rendah dan tenang, tiada tanda-tanda kesinisan seperti selalu.
“Emm.. Awak cakap dulu la,” Jasmine main tarik tali pula, mengelak menjelaskan perkara yang sebenarnya disebalik sedikit keegoan. Masih enggan menatap mata Ben.
“Tak ada apa. Sebenarnya.. I just want to say thanks,” sahut Ben teragak-agak diiringi suara macam orang berbisik sampaikan Jasmine pun terpaksa memasang telinga untuk menangkap patah-patah kata dari si jejaka di depannya.
“No problem. That’s my job,”Jasmine membalas.
“I really mean it la. Awak pula nak cakap apa tadi?” balas Ben berwajah ramah. Tidak disangka, dia memutarkan soalan kepada Jasmine.
“Oh.. Emm.. Saya cuma fikir macam ni,” Jasmine berhenti, mencari kekuatan menyambung kata-katanya.
“Fikir apa?” Ben segera bertanya cuba membaca riak wajah Jasmine. Kejanggalan yang wujud di antara mereka pelahan-lahan menjadi lutsinar, semakin tidak kelihatan walaupun masih ada.
“ Macam mana kalau kita tak payah macam ni lagi. Err.. Maksud saya tiada perang dingin. Demi papa awak,” Jasmine berterus-terang. Lantaklah! Getus hatinya bercampur gelisah.
Ben merenung tajam Jasmine, membuat Jasmine menelan air liurnya yang tersekat di kerongkong. Aduh! Selesai masalah atau buat masalah ni, dia menduga.
“Emm.. kalau awak rasa awak tak boleh, tak apalah. Saya cuma rasa tak baik kita terus macam ni sedangkan saya rawat papa awak,” Jasmine cuba menarik balik pelawaannya sebaik meneliti perubahan air muka Ben. Kecut perutnya terus menerima renungan tajam berbisa itu.
“Siapa kata saya tak boleh. Okay, kalau itu yang awak mahu, I’m fine with it. Anyway, saya dah bosan melayan perangai budak-budak awak,” Ben tersengih kecil memandang Jasmine yang terkebil-kebil mendengar ucapannya tadi. Bergurau ke atau menyindir, Jasmine berfikir.
“Baiklah, saya sajalah yang berperangai budak-budak,” Jasmine bernada sindiran, separuh bergurau.
“Yalah. Siapa juga yang mulakan,” Ben senyum selamba tapi bermakna, masih ada unsur-unsur sarcastic.
Jasmine terdiam. Semua yang diucapkan Ben ada kebenarannya. Mungkin dialah sebenarnya punca perselisihan yang berpanjangan antara mereka. Sifat egonya lah yang telah memulakan semua perang dingin dengan Ben.
“Kenapa diam? Dah menginsafi diri?” Ben bersuara semula selepas tidak menerima respon langsung dari gadis kecil di depannya.
Jasmine mendongak memandangnya. Hatinya berbelah bahagi diantara ego dan jujur.
“Mungkin apa yang awak cakap tu betul. I apologize. So, kita jadi kawan? Demi papa awak,” Jasmine tersenyum sambil menghulurkan salam kepada Ben.
“Friends,” salam disambut. Jasmine dan Ben saling berpandang. Jasmine ketawa kecil tetapi Ben hanya senyum nipis.
“Lain pula rasanya macam ni,” ujar Jasmine.
“Kenapa pula?”
“Saya tak biasa berbaik-baik dengan awak. Tak tahu nak cakap apa,” Jasmine ketawa lagi. Pelik rasanya. Seorang yang sudah dianggapnya musuh kini menjadi kawannya pula. Transformasi mendadak.
“Apa boleh buat. Awak juga yang mahu kan,” sahut Ben selamba. Macam tidak berperasaan.
“Tapi awak jangan ingat saya dah lupakan semua ‘kejahatan’ awak. Semua ini demi papa awak,” kata Jasmine lagi semacam memberi amaran.
“Awak macam tak ikhlas je nak berkawan,” balas Ben.
“Awak pun apa kurangnya,”
“Awak..” Ben mengalah untuk kali ini.
Jasmine tergelak kesukaan. Kena-mengenakan tak kan berakhir walaupun mereka sudah diisytiharkan sebagai kawan. Perasaan menang itulah yang sangat disukai Jasmine

“Saya balik dulu. Jaga papa awak baik-baik. Jumpa lagi ‘kawan baru’,” kata Jasmine sebelum memasuki kereta.
Ben tersenyum kecil memeperhatikan kereta kecil Jasmine berlalu. Macam tak percaya. Mereka yang menganggap diri mereka bagai planet Marikh dan planet Pluto kini menjadi sahabat. Munginkah persahabatan yang bermula dengan permusuhan ini akan berpanjangan?

3 comments:

firus.aeroplane said...

best2.
cpt la smbung ye.

aqilah said...

nak ben dgn min....................

nursya said...

ader peluang ben ngn jasmine nie...
hahaha...

Thursday, February 17, 2011

Takut Kahwin 19

Jasmine berlari-lari memasuki rumah agam di depannya. Dia bergegas ke sana setelah menerima panggilan kecemasan daripada Puan Rose.
“Dokter Jasmine, mari saya tunjukkan jalannya,” seorang pembantu rumah berbahasa Indonesia menyapa Jasmine sebaik dia menjejakkan kakinya di dalam.
Bukan kali pertama dia mengunjungi rumah indah itu. Jasmine mengangguk akur. Mereka masing-masing mempercepat langkah semasa menaiki tangga. Mereka kemudian memasuki sebuah bilik yang agak besar. Katil kayu jati dengan ukiran klasik menarik perhatian Jasmine. Kelihatan Tuan Albert terbaring lemah di sana tapi sudah sedarkan diri.
“Jasmine, syukurlah Min dah datang,”Puan Rose menggengam jari-jemari Jasmine sebaik menyedari kehadirannya. Wajahnya berkerut dibayangi keresahan. Jasmine sempat menjeling kea rah Ben yang duduk disisi katil berhampiran papanya. Lelaki itu mengurut-urut lengan Tuan Albert. Deena pula duduk berdiam di atas katil, juga disisi papanya.
“Aunty tak payah risau. Saya periksa uncle dulu,” ujar Jasmine, beralih kepada begnya yang berisi stetoskop dan sphygmomanometer.
Jasmine memeriksa tekanan darah dan mendengar denyutan nadi.
“Tekanan darah uncle agak tinggi tapi masih normal. Baru-baru ni uncle banyak berfikir ke?” Jasmine bertanya. Dia tidak melihat simptom-simptom ketara yang menyebabkan lelaki separuh baya itu pengsan tadi.
“Tak juga. Mungkin uncle terlalu penat,” perlahan saja suaranya membalas Jasmine.
“Mungkin juga. Uncle mesti jaga kesihatan tau. Jangan terlalu banyak berfikir,” nasihat Jasmine lagi. Tuan Albert mengangguk lemah.
“Terima kasih Jasmine. Auntie minta maaf kerana terpaksa menyusahkan malam-malam ni,” Puan Rose tersenyum sedikit, wajahnya tidak sepahit tadi.
“Ini memang kerja sayalah auntie. Tak ada istilah menyusahkan,” Jasmine membalas sambil mengurus alatannya.
Dari ekor matanya, Jasmine dapat menangkap pergerakan Ben yang seperti serba salah. Kali terakhir mereka bertemu, seminggu yang lalu.
“Jasmine, uncle ada nak cakap sikit,” Tuan Albert bersuara semula. Suaranya yang perlahan dan lemah menyayat hati Jasmine, membuat dia segera duduk di sisi lelaki itu. Di sebelah, Ben hanya menjadi pendengar setia.
“Ya uncle,” Jasmine separuh berbisik. Macam ada sesuatu yang serius sahaja yang mahu disampaikan Tuan Albert. Wasiat ke? Ish.. Jangan fikir yang bukan-bukan. Jasmine menidakkan andaiannya.
Sementara itu, Puan Rose mengajak Deena meninggalkan bilik itu. Jantung Jasmine berdebar kencang. Dia agak cemas apabila menyedari dia tinggal bertiga dengan dua beranak itu. Ben cuba berdiri, tetapi Tuan Albert segera menggeggam pergelangan tangannya, menghentikan niat Ben.
“Uncle tengok Ben dan Jasmine ni macam tak pernah bertegur. Kamu berdua ada masalah ke?”
Soalan cepu emas.
“uncle nak tahu kenapa? Anak uncle tu ada masalah kejiwaan,” mahu saja Jasmine menjawab begitu tapi dia masih ada rasa hormat yang tinggi terhadap Tuan Albert. Akhirnya dia hanya memendam semuanya di dalam hati. Dia melarikan matanya dari memandang Tuan Albert dan juga Ben. Dia cuba mendengar kalau-kalau Ben mahu cuba menjawab soalan itu. Tapi tiada apa-apa yang kedengaran.
“Uncle tak tahu apa masalah kamu berdua yang sebenarnya tapi uncle harap kamu dapatlah berbaik-baik. Susah hati uncle tengok kamu selalu bermasam muka bila berjumpa,” Tuan Albert kedengaran serius meluahkan nasihatnya.
Jasmine hanya diam. Begitu juga Ben. Kedua-duanya enggan bertentang mata. Malu, ego, segan, geram bercampur-baur dalam perasaan masing-masing.
“Ben,dengar tak ni?” suara Tuan Albert tegas sedikit setelah menerima respon negative dari kedua-dua manusia di sebelah-menyebelahnya.
“Saya akan cu..ba, papa,” Ben membalas lambat-lambat tanpa ada kesungguhan dari nadanya.
Jasmine memandang Ben sekilas sebelum berdiri perlahan. Dia memberi senyuman manis dan ikhlas kepada Tuan Albert yang berwajah sayu.
“Fasal tu, uncle tak payah fikiran. Kami tak ada apa-apa masalah,” Jasmine menelan air liurnya. Janggal rasanya menggunakan kata ganti nama diri ‘kami’ untuk menyebut dirinya dan Ben.
“Baguslah kalau begitu,” Tuan Albert mengukir senyuman lemah yang penuh harapan.
“Kalau tak ada apa-apa lagi, saya balik dululah uncle,” ujar Jasmine lantas menyalami lelaki yang sedang berbaring itu.
“Baiklah, hati-hati bawa kereta,” pesannya. “Biar Ben hantar Jasmine sampai ke luar,” tambah Tuan Albert yang mengundang rasa serba-salah pada Ben yang sejak tadi berlagak pasif.
Jasmine terpaksa mengangguk akur, walaupun itu diluar kemahuannya. Kalau dia membantah lagi, mesti Tuan Albert membangkitkan lagi isunya hubungan dinginnya dengan si Ben.
“Balik dulu uncle,” Jasmine mula angkat kaki sambil menjingjing beg peralatannya meninggalkan bilik itu. Dia sengaja berjalan dulu di depan, meninggalkan Ben di belakang.
“Min dah nak balik?” Puan Rose lantas bertanya sebaik Jasmine keluar dari bilik Tuan Albert.
“Ya, aunty. Lagipun keadaan uncle dah semakin pulih.Kalau free nanti, bawalah uncle buat check-up di klinik,” balas Jasmine.
“Baiklah. Terima kasih Mine,”
“Sama-sama. Saya balik dululah auntie. Ingat pesan saya ye,” kata Jasmine lagi.
“Thanks,kak,” Deena bersuara dengan senyuman.Gadis muda yang berwajah polos itu mengundang senyuman di bibir Jasmine.
“No problem,” ujar Jasmine sambil menepuk lembut bahu Deena sebelum melayangkan pandangan kea rah Ben yang turut memandangnya. Dia kemudian berpura-pura melihat ke tempat lain.
“Ben, hantar Jasmine sampai ke luar,” Puan Rose tiba-tiba memberi arahan. Ben dan Jasmine tersentak.
Apasal kedua-dua orang tua ni memberi arahan yang sama. Tak mungkinlah aku boleh sesat dalam rumah ni walaupun besar, Jasmine mengeluh dalam hatinya.
“Tak perlulah auntie,” Jasmine menolak sambil menyalam wanita itu. Kalau tadi dengan Tuan Albert dia tidak menolak kerana mahu menjaga perasaan lelaki itu, tapi dia tidak perlu berpura-pura lagi di depan Puan Rose.
“Tak apalah, Min. Ben pun tak ada masalah,”Puan Rose mengerling terselit makna kearah Ben yang sudah berubah wajah.
“Kalau macam tu, saya jalan dulu. Jumpa lagi, autie, Deena,”Jasmine melangkah menuju tangga diekori Ben yang macam nak tak nak .
Tiada reaksi antara mereka berdua. Masing-masing melarikan pandangan dari bertembung dengan satu sama lain. Jasmine berjalan sedikit di depan sementara Ben menapak perlahan-lahan di belakang. Mahu saja saat itu Jasmine meminta Ben berhenti dan tidak perlu menghantarnya, namun mulutnya seperti terkunci.
Sepi. Masing-masing bermain dengan perasan dan andaian sendiri. Jasmine membuka pintu keretanya, kekok, sementara Ben memilih untuk menjadi pemerhati. Suara nyaring cengkerik bersahut-sahutan di sekeliling mereka, seperti mendorong mereka untuk bercakap.
Jasmine ingin sekali meluahkan isi hatinya saat itu.
“Saya..”
Mereka berdua berpandangan. Jasmine melarikan pandangannya kea rah lain.
“Awak nak cakap apa?” Tanya Ben. Nadanya rendah dan tenang, tiada tanda-tanda kesinisan seperti selalu.
“Emm.. Awak cakap dulu la,” Jasmine main tarik tali pula, mengelak menjelaskan perkara yang sebenarnya disebalik sedikit keegoan. Masih enggan menatap mata Ben.
“Tak ada apa. Sebenarnya.. I just want to say thanks,” sahut Ben teragak-agak diiringi suara macam orang berbisik sampaikan Jasmine pun terpaksa memasang telinga untuk menangkap patah-patah kata dari si jejaka di depannya.
“No problem. That’s my job,”Jasmine membalas.
“I really mean it la. Awak pula nak cakap apa tadi?” balas Ben berwajah ramah. Tidak disangka, dia memutarkan soalan kepada Jasmine.
“Oh.. Emm.. Saya cuma fikir macam ni,” Jasmine berhenti, mencari kekuatan menyambung kata-katanya.
“Fikir apa?” Ben segera bertanya cuba membaca riak wajah Jasmine. Kejanggalan yang wujud di antara mereka pelahan-lahan menjadi lutsinar, semakin tidak kelihatan walaupun masih ada.
“ Macam mana kalau kita tak payah macam ni lagi. Err.. Maksud saya tiada perang dingin. Demi papa awak,” Jasmine berterus-terang. Lantaklah! Getus hatinya bercampur gelisah.
Ben merenung tajam Jasmine, membuat Jasmine menelan air liurnya yang tersekat di kerongkong. Aduh! Selesai masalah atau buat masalah ni, dia menduga.
“Emm.. kalau awak rasa awak tak boleh, tak apalah. Saya cuma rasa tak baik kita terus macam ni sedangkan saya rawat papa awak,” Jasmine cuba menarik balik pelawaannya sebaik meneliti perubahan air muka Ben. Kecut perutnya terus menerima renungan tajam berbisa itu.
“Siapa kata saya tak boleh. Okay, kalau itu yang awak mahu, I’m fine with it. Anyway, saya dah bosan melayan perangai budak-budak awak,” Ben tersengih kecil memandang Jasmine yang terkebil-kebil mendengar ucapannya tadi. Bergurau ke atau menyindir, Jasmine berfikir.
“Baiklah, saya sajalah yang berperangai budak-budak,” Jasmine bernada sindiran, separuh bergurau.
“Yalah. Siapa juga yang mulakan,” Ben senyum selamba tapi bermakna, masih ada unsur-unsur sarcastic.
Jasmine terdiam. Semua yang diucapkan Ben ada kebenarannya. Mungkin dialah sebenarnya punca perselisihan yang berpanjangan antara mereka. Sifat egonya lah yang telah memulakan semua perang dingin dengan Ben.
“Kenapa diam? Dah menginsafi diri?” Ben bersuara semula selepas tidak menerima respon langsung dari gadis kecil di depannya.
Jasmine mendongak memandangnya. Hatinya berbelah bahagi diantara ego dan jujur.
“Mungkin apa yang awak cakap tu betul. I apologize. So, kita jadi kawan? Demi papa awak,” Jasmine tersenyum sambil menghulurkan salam kepada Ben.
“Friends,” salam disambut. Jasmine dan Ben saling berpandang. Jasmine ketawa kecil tetapi Ben hanya senyum nipis.
“Lain pula rasanya macam ni,” ujar Jasmine.
“Kenapa pula?”
“Saya tak biasa berbaik-baik dengan awak. Tak tahu nak cakap apa,” Jasmine ketawa lagi. Pelik rasanya. Seorang yang sudah dianggapnya musuh kini menjadi kawannya pula. Transformasi mendadak.
“Apa boleh buat. Awak juga yang mahu kan,” sahut Ben selamba. Macam tidak berperasaan.
“Tapi awak jangan ingat saya dah lupakan semua ‘kejahatan’ awak. Semua ini demi papa awak,” kata Jasmine lagi semacam memberi amaran.
“Awak macam tak ikhlas je nak berkawan,” balas Ben.
“Awak pun apa kurangnya,”
“Awak..” Ben mengalah untuk kali ini.
Jasmine tergelak kesukaan. Kena-mengenakan tak kan berakhir walaupun mereka sudah diisytiharkan sebagai kawan. Perasaan menang itulah yang sangat disukai Jasmine

“Saya balik dulu. Jaga papa awak baik-baik. Jumpa lagi ‘kawan baru’,” kata Jasmine sebelum memasuki kereta.
Ben tersenyum kecil memeperhatikan kereta kecil Jasmine berlalu. Macam tak percaya. Mereka yang menganggap diri mereka bagai planet Marikh dan planet Pluto kini menjadi sahabat. Munginkah persahabatan yang bermula dengan permusuhan ini akan berpanjangan?

3 comments:

firus.aeroplane said...

best2.
cpt la smbung ye.

aqilah said...

nak ben dgn min....................

nursya said...

ader peluang ben ngn jasmine nie...
hahaha...