Saturday, April 13, 2013

Oh, Mr. Tourist!

Kundasang War Memorial Park
Ehsan www.sabahtourism.com


Cahaya bersinar terang menembusi awan-awan kelabu di langit Kundasang, Ranau. Gunung Kinabalu berdiri bangga dalam kemegahannya menjadi latar belakang yang cukup magnificent bagi para pelancong yang ingin mengabadikan kenangan di tanah tinggi yang dingin itu. Dengan keindahan semula jadinya, kehadiran pelancong bukanlah sesuatu yang luar biasa di sini.
                “Make yourself closer to each other,” Erin mengarahkan pasangan suami isteri dari Taiwan yang merupakan kliennya sambil sebelah tangan memegang kamera DSLR Nikonnya dan sebelah lagi menunjukkan aksi selaras dengan arahannya itu. Pasangan suami isteri itu lantas memberi kerjasama dan memudahkan lagi kerja jurukamera yang merangkap pemandu pelancong mereka.
                Klik. Klik.
                Erin memeriksa  semula gambar yang baru ditangkapnya tadi.
                “Nice one, guys!” laung Erin setelah berpuas hati melihat hasil usaha mereka siang ini. Pasangan itu tersenyum gembira, turut berpuas hati dengan perhidmatan pemandu pelancong mereka.
                “Now, let’s go inside the memorial park. We’ll snap more beautiful photos there,” Erin kini mengajak kliennya itu ke dalam Kundasang War Memorial Park dalam nada ceria. Senyuman manis ditunjukkan kepada pasangan suami isteri yang telah memintanya untuk menjadi pemandu pelancong peribadi mereka hari ini. Dia perlu memberi perkhidmatan yang terbaik!
                Selesai membayar tiket kemasukan, mereka memasuki tempat yang dibina menggabungkan  konsep dari tiga negara iaitu Malaysia, Australia dan British. Taman peringatan itu dibina bagi memperingati banduan perang Australia dan British yang terkorban semasa dipaksa melalui perjalanan maut dari Sandakan ke Ranau di bawah pemerintahan Jepun. Erin menceritakan serba sedikit kisah disebalik Taman itu kepada kliennya. Pasangan dari Taiwan itu hanya mengangguk-angguk.

Ehsan beutifulkk.wordpress.com

Ehsan www.borneotourstravel.com

                “We have Australia Garden, English Garden and Borneo Garden here. So, I’ll make sure I catch as many beautiful photos as possible for you guys,” ujar Erin dengan penuh bersemangat membuatkan pasangan itu ketawa kecil. Segera, Erin memainkan peranannya sebagai jurukamera dan mengambil gambar mereka. Selesai mengambil gambar permulaan, pasangan itu beralih ke pondok yang memaparkan maklumat-maklumat lanjut berkenaan taman peringatan itu.
                “We’ll stay here for moment,” ujar si isteri kepada Erin. Suaminya sudah sibuk membaca maklumat-maklumat yang ditampal pada diding.
                “Alright. I’ll be around here, looking for nice spots for your photos,” Erin senyum.
                Erin membiarkan pasangan itu meluangkan masa peribadi mereka mendalami sejarah tanah airnya. Untuk kesekian kalinya, dia kembali lagi ke Taman Peringatan ini bersama pelancong yang menjadi kliennya. Taman itu sudah sebati dengannya. Dia sudah hafal dengan selok belok taman indah itu. Namun, dia tidak pernah berasa bosan. Ketenangan menghinggapi perasaannya setiap kali berada di sini.
                Menjadi pemandu pelancong dan jurukamera yang bergerak sediri memang bukanlah sesuatu yang mudah.  Pendapatannya turun naik dan bermusim. Kadang-kadang banyak, kadang-kadang sedikit, dan kadang-kadang tiada. Sungguhpun cabarannya besar, Erin cinta dengan kerjayanya sekarang. Dia bebas melakukan apa sahaja tanpa perlu memenuhi permintaan dan arahan majikan. Dialah pekerja, dialah majikan. Tambahan lagi, dia sudah mengabdikan dirinya dalam bidang fotografi. Jadi baginya, kerjaya inilah yang terbaik untukknya.
                Sementara Erin menanti kliennya, dia mencari-cari sudut yang sesuai untuk dijadikan latar belakang sebentar nanti. Namun, kehadiran pelancong yang lalu-lalang membuatkan perhatiannya sedikit terganggu. Ada orang putih, ada orang Asia, ada juga orang tempatan. Erin leka sebentar memerhatikan gelagat orang-orang yang menjadi pelawat di sana. Dalam sibuk-sibuk dia memerhatikan itu, seorang lelaki yang kalau dikata orang putih, tidak juga seratus peratus, tetapi tidak juga boleh dianggap orang Asia sejati lalu berhampirannya.  Erin berandaian lelaki itu keturunan pan-Asia, kerana figura mukanya jelas menunjukkan demikian. Dan harus dia akui, lelaki itu memang kacak! Tanpa berfikir panjang, Erin menghalakan kameranya ke arah lelaki itu dan mengambil gambarnya dalam diam-diam. Bukan selalu dia melihat keindahan alam sebegitu. Jadi, moment itu perlulah diabadikan.
                Klik!
Ehsan dari www.gadisbunga.com

                Mata Erin masih lagi memerhatikan lelaki yang kini berjalan ke laluan keluar ketika sehelai kertas melayang jatuh ke lantai. Erin mengandaikan yang lelaki itu akan berpaling lalu mengutip kertas itu, tetapi lelaki itu seperti tidak menyedari apa yang sedang berlaku. Sebagai seorang yang prihatin, Erin segera berlari dan mengutip kertas berlipat-lipat itu. Itu peta negeri Sabah. Erin pasti, itu kepunyaan lelaki tadi. Tanpa banyak fikir, Erin berlari mengejar lelaki tadi yang kini sudah ke laluan keluar.
                “Sir.. Excuse me,” suara Erin lantang kedengaran ketika cuba mendapatkan perhatian lelaki tadi. Malangnya, lelaki itu seperti tidak mendengar apa-apa lalu terus berjalan dengan pantas menuju ke pintu keluar.
                “Sir.. Sir.. You dropped something..” Erin bertegas mahu mengembalikan peta itu kepada pemiliknya.
Tetapi lelaki itu masih juga belum sedar dengan keadaan riuh yang dicetuskan Erin semata-mata kerana sekeping peta tadi. Erin mempercepatkan lariannya. Nafasnya semakin pendek.
Guy in black shirt, please wait!”laung Erin dengan yakinnya, membuatkan semua pelancong lain yang berada di kawasan berhampiran berhenti berjalan dan menoleh ke arahnya yang sedang tercunggap-cunggap berlari.
Akhirnya lelaki tadi berhenti. Erin menghembus nafas lega dan kini berhenti berlari dan mula berjalan pada kelajuan biasa kea rah lelaki itu yang kini menunjukkan reaksi muka kehairanan.
Are you calling me?” soalnya sambil  menunjukkan jari telunjuknya kearak diri sendiri. keningnya berkerut.
Yes.. I think you dropped this just now,” jawab Erin sambil termengah-mengah akibat bermarathon tadi. Kertas berlipat empat dihulurkan.
Lelaki itu menerima kertas tadi kemudian memandang wajah Erin. Kertas dibuka.
A map?”tanya lelaki itu kemudian tersenyum mereng. Eh? Sudah tahu peta, tanya lagi? Dan kenapa senyuman sinis begitu yang diberikan? Erin pula jadi bingung melihat reaksi lelaki tadi.
This place is like my hometown. I don’t need a map,” ujar lelaki itu dalam nada yang kedengaran sedikit angkuh.  Erin mula merasakan sesuatu yang tidak kena. Adakah dia sudah bersusah payah untuk melakukan kesilapan? Adakah kenyataan itu membuktikan yang dia sudah tersalah orang? Alamak! Keluhnya.
So, it’s not yours?” Erin bertanya untuk mendapatkan kepastian.
Obviously not. I think you got the wrong person,
Malu. Itulah perkataan perama yang menjelma dalam otak Erin. Kenapa dia boleh begitu yakin yang peta yang kini dihulurkan kembali kepadanya adalah kepunyaan lelaki yang sedang berdiri di depannya? Dia tertunduk. Mungkin itulah akibatnya kerana terlalu memikirkan fasal lelaki itu tadi. Kini, dia menyalahkan diri sambil perlahan-lahan menerima peta berlipat dari lelaki itu.
I…I’m sorry sir. I really thought it is yours,” itu sajalah yang mampu diucapkan Erin. Dia sudah termalu sendiri. Macam mana nak cover malu ni? Kemudian, Erin mendapat idea.
It’s okay,” lelaki itu kini bersedia untuk pergi.
Wait a minute sir,”
Langkah lelaki itu mati. Dia berpaling. Wajahnya menunjukkan tanda tanya.
Here is my business card. If you need a photographer or tourist guide just call me,” senyuman manis dihadiahkan. Sekurang-kurangnya, dia adalah juga sebab lain untuk menegur lelaki tadi, setelah tersilap orang. Erin pun tak perlulah menanggung malu sangat.
Lelaki itu lambat-lambat menerima kad yang dihulurkan Erin. Dia memandang wajah Erin lalu membaca ayat-ayat yang tertulis di atas kad. Senyuman mereng sekali lagi dihadiahkan sehingga Erin mengesyaki yang lelaki itu mempunyai kelainan upaya. Memang dia hanya tahu senyum mereng sahajakah? Fikir Erin.
So, is this just an excuse?” ujar lelaki itu masih dalam mode senyum mereng. Kad tadi digerak-gerakkan dihujung jarinya.
“Hah?” Erin kurang mengerti.
I mean the map. It’s just an excuse, right? To talk to me,”
Erin mengerutkan keningnya. Apa maksud lelaki ini? Aku sengaja menggunakan peta tadi sebagai alasan untuk mendekati dia? Apa? Excuse? Tool? Isy, sangatlah perasan. 
It’s..”
Nevermind. I don’t think I’ll need your service, miss. Tempat ini rumah kedua saya,”
Erin terlopong. Pertama, sebab belum sempat dia habis bercakap, lelaki itu sudah memotong. Kedua, lelaki itu sebenarnya tahu berbahasa Melayu. Sekali lagi, dia merasakan dipermalukan. Kali ini dia pasti bukan sebab dirinya sendiri, tetapi disebabkan lelaki tadi. Kenapalah dia berjumpa dengan lelaki angkuh ini hari ini? Hatinya menyesal kerana terlebih dahulu menyibukkan diri mahu membantu konon. Sekarang, dia yang termalu sendiri.
Malang betul! Bentak Erin.
Tiba-tiba dia teringat kliennya yang ditinggalkan di dalam. Cepat-cepat dia berlari semula ke dalam untuk mendapatkan mereka. Dia jadi kelam kabut begini gara-gara lelaki perasan tadi. Buang masa! Haiya!

Ehsan www.borneotourstravel.com 

*** To be continued.. 

P/s: New ideas suddenly flowing in.. The setting of the story is actually one of my favorite place in Ranau. So, I decided to make it alive in this new story.. Enjoy! =) 

2 comments:

Anonymous said...

Greеtings from Οhio! ӏ'm bored at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I love the knowledge you present here and can't wait
tο take a look when І get homе. Ι'm shocked at how fast your blog loaded on my cell phone .. I'm not
еvеn uѕing WΙFI, јust 3G .
. Anyhow, gгeаt site!

My web page :: resistor code

adeen abigail said...
This comment has been removed by the author.

Saturday, April 13, 2013

Oh, Mr. Tourist!

Kundasang War Memorial Park
Ehsan www.sabahtourism.com


Cahaya bersinar terang menembusi awan-awan kelabu di langit Kundasang, Ranau. Gunung Kinabalu berdiri bangga dalam kemegahannya menjadi latar belakang yang cukup magnificent bagi para pelancong yang ingin mengabadikan kenangan di tanah tinggi yang dingin itu. Dengan keindahan semula jadinya, kehadiran pelancong bukanlah sesuatu yang luar biasa di sini.
                “Make yourself closer to each other,” Erin mengarahkan pasangan suami isteri dari Taiwan yang merupakan kliennya sambil sebelah tangan memegang kamera DSLR Nikonnya dan sebelah lagi menunjukkan aksi selaras dengan arahannya itu. Pasangan suami isteri itu lantas memberi kerjasama dan memudahkan lagi kerja jurukamera yang merangkap pemandu pelancong mereka.
                Klik. Klik.
                Erin memeriksa  semula gambar yang baru ditangkapnya tadi.
                “Nice one, guys!” laung Erin setelah berpuas hati melihat hasil usaha mereka siang ini. Pasangan itu tersenyum gembira, turut berpuas hati dengan perhidmatan pemandu pelancong mereka.
                “Now, let’s go inside the memorial park. We’ll snap more beautiful photos there,” Erin kini mengajak kliennya itu ke dalam Kundasang War Memorial Park dalam nada ceria. Senyuman manis ditunjukkan kepada pasangan suami isteri yang telah memintanya untuk menjadi pemandu pelancong peribadi mereka hari ini. Dia perlu memberi perkhidmatan yang terbaik!
                Selesai membayar tiket kemasukan, mereka memasuki tempat yang dibina menggabungkan  konsep dari tiga negara iaitu Malaysia, Australia dan British. Taman peringatan itu dibina bagi memperingati banduan perang Australia dan British yang terkorban semasa dipaksa melalui perjalanan maut dari Sandakan ke Ranau di bawah pemerintahan Jepun. Erin menceritakan serba sedikit kisah disebalik Taman itu kepada kliennya. Pasangan dari Taiwan itu hanya mengangguk-angguk.

Ehsan beutifulkk.wordpress.com

Ehsan www.borneotourstravel.com

                “We have Australia Garden, English Garden and Borneo Garden here. So, I’ll make sure I catch as many beautiful photos as possible for you guys,” ujar Erin dengan penuh bersemangat membuatkan pasangan itu ketawa kecil. Segera, Erin memainkan peranannya sebagai jurukamera dan mengambil gambar mereka. Selesai mengambil gambar permulaan, pasangan itu beralih ke pondok yang memaparkan maklumat-maklumat lanjut berkenaan taman peringatan itu.
                “We’ll stay here for moment,” ujar si isteri kepada Erin. Suaminya sudah sibuk membaca maklumat-maklumat yang ditampal pada diding.
                “Alright. I’ll be around here, looking for nice spots for your photos,” Erin senyum.
                Erin membiarkan pasangan itu meluangkan masa peribadi mereka mendalami sejarah tanah airnya. Untuk kesekian kalinya, dia kembali lagi ke Taman Peringatan ini bersama pelancong yang menjadi kliennya. Taman itu sudah sebati dengannya. Dia sudah hafal dengan selok belok taman indah itu. Namun, dia tidak pernah berasa bosan. Ketenangan menghinggapi perasaannya setiap kali berada di sini.
                Menjadi pemandu pelancong dan jurukamera yang bergerak sediri memang bukanlah sesuatu yang mudah.  Pendapatannya turun naik dan bermusim. Kadang-kadang banyak, kadang-kadang sedikit, dan kadang-kadang tiada. Sungguhpun cabarannya besar, Erin cinta dengan kerjayanya sekarang. Dia bebas melakukan apa sahaja tanpa perlu memenuhi permintaan dan arahan majikan. Dialah pekerja, dialah majikan. Tambahan lagi, dia sudah mengabdikan dirinya dalam bidang fotografi. Jadi baginya, kerjaya inilah yang terbaik untukknya.
                Sementara Erin menanti kliennya, dia mencari-cari sudut yang sesuai untuk dijadikan latar belakang sebentar nanti. Namun, kehadiran pelancong yang lalu-lalang membuatkan perhatiannya sedikit terganggu. Ada orang putih, ada orang Asia, ada juga orang tempatan. Erin leka sebentar memerhatikan gelagat orang-orang yang menjadi pelawat di sana. Dalam sibuk-sibuk dia memerhatikan itu, seorang lelaki yang kalau dikata orang putih, tidak juga seratus peratus, tetapi tidak juga boleh dianggap orang Asia sejati lalu berhampirannya.  Erin berandaian lelaki itu keturunan pan-Asia, kerana figura mukanya jelas menunjukkan demikian. Dan harus dia akui, lelaki itu memang kacak! Tanpa berfikir panjang, Erin menghalakan kameranya ke arah lelaki itu dan mengambil gambarnya dalam diam-diam. Bukan selalu dia melihat keindahan alam sebegitu. Jadi, moment itu perlulah diabadikan.
                Klik!
Ehsan dari www.gadisbunga.com

                Mata Erin masih lagi memerhatikan lelaki yang kini berjalan ke laluan keluar ketika sehelai kertas melayang jatuh ke lantai. Erin mengandaikan yang lelaki itu akan berpaling lalu mengutip kertas itu, tetapi lelaki itu seperti tidak menyedari apa yang sedang berlaku. Sebagai seorang yang prihatin, Erin segera berlari dan mengutip kertas berlipat-lipat itu. Itu peta negeri Sabah. Erin pasti, itu kepunyaan lelaki tadi. Tanpa banyak fikir, Erin berlari mengejar lelaki tadi yang kini sudah ke laluan keluar.
                “Sir.. Excuse me,” suara Erin lantang kedengaran ketika cuba mendapatkan perhatian lelaki tadi. Malangnya, lelaki itu seperti tidak mendengar apa-apa lalu terus berjalan dengan pantas menuju ke pintu keluar.
                “Sir.. Sir.. You dropped something..” Erin bertegas mahu mengembalikan peta itu kepada pemiliknya.
Tetapi lelaki itu masih juga belum sedar dengan keadaan riuh yang dicetuskan Erin semata-mata kerana sekeping peta tadi. Erin mempercepatkan lariannya. Nafasnya semakin pendek.
Guy in black shirt, please wait!”laung Erin dengan yakinnya, membuatkan semua pelancong lain yang berada di kawasan berhampiran berhenti berjalan dan menoleh ke arahnya yang sedang tercunggap-cunggap berlari.
Akhirnya lelaki tadi berhenti. Erin menghembus nafas lega dan kini berhenti berlari dan mula berjalan pada kelajuan biasa kea rah lelaki itu yang kini menunjukkan reaksi muka kehairanan.
Are you calling me?” soalnya sambil  menunjukkan jari telunjuknya kearak diri sendiri. keningnya berkerut.
Yes.. I think you dropped this just now,” jawab Erin sambil termengah-mengah akibat bermarathon tadi. Kertas berlipat empat dihulurkan.
Lelaki itu menerima kertas tadi kemudian memandang wajah Erin. Kertas dibuka.
A map?”tanya lelaki itu kemudian tersenyum mereng. Eh? Sudah tahu peta, tanya lagi? Dan kenapa senyuman sinis begitu yang diberikan? Erin pula jadi bingung melihat reaksi lelaki tadi.
This place is like my hometown. I don’t need a map,” ujar lelaki itu dalam nada yang kedengaran sedikit angkuh.  Erin mula merasakan sesuatu yang tidak kena. Adakah dia sudah bersusah payah untuk melakukan kesilapan? Adakah kenyataan itu membuktikan yang dia sudah tersalah orang? Alamak! Keluhnya.
So, it’s not yours?” Erin bertanya untuk mendapatkan kepastian.
Obviously not. I think you got the wrong person,
Malu. Itulah perkataan perama yang menjelma dalam otak Erin. Kenapa dia boleh begitu yakin yang peta yang kini dihulurkan kembali kepadanya adalah kepunyaan lelaki yang sedang berdiri di depannya? Dia tertunduk. Mungkin itulah akibatnya kerana terlalu memikirkan fasal lelaki itu tadi. Kini, dia menyalahkan diri sambil perlahan-lahan menerima peta berlipat dari lelaki itu.
I…I’m sorry sir. I really thought it is yours,” itu sajalah yang mampu diucapkan Erin. Dia sudah termalu sendiri. Macam mana nak cover malu ni? Kemudian, Erin mendapat idea.
It’s okay,” lelaki itu kini bersedia untuk pergi.
Wait a minute sir,”
Langkah lelaki itu mati. Dia berpaling. Wajahnya menunjukkan tanda tanya.
Here is my business card. If you need a photographer or tourist guide just call me,” senyuman manis dihadiahkan. Sekurang-kurangnya, dia adalah juga sebab lain untuk menegur lelaki tadi, setelah tersilap orang. Erin pun tak perlulah menanggung malu sangat.
Lelaki itu lambat-lambat menerima kad yang dihulurkan Erin. Dia memandang wajah Erin lalu membaca ayat-ayat yang tertulis di atas kad. Senyuman mereng sekali lagi dihadiahkan sehingga Erin mengesyaki yang lelaki itu mempunyai kelainan upaya. Memang dia hanya tahu senyum mereng sahajakah? Fikir Erin.
So, is this just an excuse?” ujar lelaki itu masih dalam mode senyum mereng. Kad tadi digerak-gerakkan dihujung jarinya.
“Hah?” Erin kurang mengerti.
I mean the map. It’s just an excuse, right? To talk to me,”
Erin mengerutkan keningnya. Apa maksud lelaki ini? Aku sengaja menggunakan peta tadi sebagai alasan untuk mendekati dia? Apa? Excuse? Tool? Isy, sangatlah perasan. 
It’s..”
Nevermind. I don’t think I’ll need your service, miss. Tempat ini rumah kedua saya,”
Erin terlopong. Pertama, sebab belum sempat dia habis bercakap, lelaki itu sudah memotong. Kedua, lelaki itu sebenarnya tahu berbahasa Melayu. Sekali lagi, dia merasakan dipermalukan. Kali ini dia pasti bukan sebab dirinya sendiri, tetapi disebabkan lelaki tadi. Kenapalah dia berjumpa dengan lelaki angkuh ini hari ini? Hatinya menyesal kerana terlebih dahulu menyibukkan diri mahu membantu konon. Sekarang, dia yang termalu sendiri.
Malang betul! Bentak Erin.
Tiba-tiba dia teringat kliennya yang ditinggalkan di dalam. Cepat-cepat dia berlari semula ke dalam untuk mendapatkan mereka. Dia jadi kelam kabut begini gara-gara lelaki perasan tadi. Buang masa! Haiya!

Ehsan www.borneotourstravel.com 

*** To be continued.. 

P/s: New ideas suddenly flowing in.. The setting of the story is actually one of my favorite place in Ranau. So, I decided to make it alive in this new story.. Enjoy! =) 

2 comments:

Anonymous said...

Greеtings from Οhio! ӏ'm bored at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I love the knowledge you present here and can't wait
tο take a look when І get homе. Ι'm shocked at how fast your blog loaded on my cell phone .. I'm not
еvеn uѕing WΙFI, јust 3G .
. Anyhow, gгeаt site!

My web page :: resistor code

adeen abigail said...
This comment has been removed by the author.